WILDE HIJ INDRUK MAKEN OP ZIJN LEGENDARISCHE VADER BOUDEWIJN?

Waarom Jimmy de Groot zijn broek liet zakken...

auteur: nn
geplaatst in: Weekend, 6 september 1998

Zelfs toen Jimmy de Groot, zoon van Neerlands meest legendarische protestzanger, zijn broek liet zakken om de zaal te shockeren, kwam er nauwelijks een reactie. In dertig jaar tijd is er kennelijk veel veranderd, zo bleek verleden week in het 'Theater aan het Vrijthof' in Maastricht tijdens de première van de musical Hair.

Precies dertig jaar geleden haalde de eerste opvoering van Hair de wereldpers doordat de acteurs en actrices naakt op het toneel verschenen. Toen de legendarische hippie-musical drie jaar later voor het eerst in Amsterdam werd opgevoerd, stond ook Nederland op z'n kop. Er werd niet alleen schande gesproken van de vrijheid die de acteurs en actrices zich op het toneel permitteerden, maar ook van het publiek dat de musical bezocht. Het overgrote deel van de kijkers ging destijds gekleed in slordige en slonzige kleding en was lange tijd niet meer naar de kapper geweest! Zo ging je niet naar het theater, vond men in die tijd!
Nu, dertig jaar later, gaat het publiek van Hair keurig gekleed. Dat bleek bij de premiére van de musical in Maastricht waar zelfs Boudewijn de Groot, Nederlands bekendste protestzanger uit de jaren zestig, keurig in pak met stropdas zijn entree maakte, aan de arm van zijn echtgenote Anja. De toeschouwers in de zaal genoten van de musical, maar gingen niet meer zoals dertig jaar geleden volledig uit hun dak. En er was niemand die enthousiast het toneel oprende om spontaan mee te doen aan de voorstelling. Maar er was ook niemand die zich ergerde aan of opwond over het vrije taalgebruik, de obscene bewegingen, de naakte lijven en de ongewone kleding van de acteurs en actrices. Ook toen Boudewijn de Groot's jongste zoon Jimmy zijn broek het zakken in de hoop een shock-reactie teweeg te brengen, gebeurde er niets! Of was het een poging van Jimmy om indruk te maken op z'n legendarische vader? Hoe het ook zij, Jimmy werd na afloop van de musical-voorstelling overladen met complimenten. De 25-jarige muzikant uit het tweede huwelijk van Boudewijn de Groot werd de ontdekking van de theatermusical genoemd en het kan nu best eens zo zijn dat hij zijn zinnen gaat zetten op een carrière als acteur. Enkele jaren geleden deed Jimmy al een poging om als acteur naam te maken. Hij kreeg toen een rol in de VARA-televisieserie Spijkerboek, waarin ook zijn halfzusje Caya schitterde. Maar voor Jimmy was deze rol geen opstapje naar de toneelwereld.
'Dat kwam vooral,' aldus Boudewijn's jongste zoon, 'door het feit dat ik van mezelf vond dat ik niet in het team paste. Ik kon niet zo goed opschieten met de andere acteurs en actrices, en in zo'n geval wordt een rol dan ook niet wat je ervan verwacht Dat was wel jammer, omdat ik er op de lagere school van droomde om acteur te worden. Ik deed mee aan alle toneelstukjes en schoolvoorstellingen.'
Na de ervaringen bij Spijkerhoek besloot Jimmy de Groot in de voetsporen van zijn beroemde vader te treden. Hij maakte een cd en vormde een eigen begeleidingsband, waarmee hij nog altijd optreedt. Jimmy stond ook verscheidene keren met zijn vader en zijn halfbroer Marcel op de planken.

Weinig interesse
Met zijn vader heeft Jimmy weer een hechte band. In het verleden was dat wel anders. Boudewijn en Jimmy's moeder Alma gingen uit elkaar toen hij acht jaar was. 't Contact tussen Boudewijn en zijn zoon, voor wie hij zijn hit 'De Eenzame Fietser' op de plaat zette, dreigde na de scheiding te verwateren. 't Was vooral Jimmy die regelmatig zijn vader opzocht en, hoe jong hij ook was, pogingen deed om het contact met hem niet te verliezen.
Jimmy heeft zijn vader later ook wel verweten dat hij voor zijn gevoel te weinig interesse in hem toonde. Maar de band tussen vader en zoon is nu heel hecht. Vandaar dat Boudewijn ook van de partij was toen de musical Hair in Maastricht in première ging. Boudewijn, die een roerig liefdesleven achter de rug heeft, was er met zijn derde echtgenote Anja Bak, met wie hij drie jaar geleden in het huwelijk trad.
Anja is de ex-vrouw van tekstschrijver Lennaert Nijgh, die bijna alle grote hits voor Boudewijn schreef en ook een van zijn beste vrienden is. Boudewijn heeft naast twee mislukte huwelijken ook tal van op de klippen gelopen minder officiële liefdesrelaties achter de rug. Nadat hij scheidde van zijn eerste echtgenote Anneke, de moeder van Marcel en Caya, trouwde hij met Alma, de moeder van Jimmy. Daarna volgden liefdesrelaties met onder anderen Champagne-zangeres Trudy Huysdens en actrice Ryan van de Akker, en woonde hij ook nog enkele jaren samen met een Amerikaanse vriendin in de Verenigde Staten. Bij zijn derde echtgenote Anja lijkt hij nu het ware geluk te hebben gevonden.


Omhoog
Terug