MAAS EN WAAL

auteur: nn
geplaatst in: Veronicablad, 12 augustus 2000

Goede teksten en prachtige melodielijnen: het oeuvre van Boudewijn de Groot is tijdloos. In deze special gelardeerd met korte interviews.

The Beatles hadden in de jaren '60 hun Yellow Submarine als lekkere meezinger, maar De Groots Lááánd van Maas en Waal was zo mogelijk nog leuker. "De man die het land van Maas en Waal een andere kleur gaf," zou maestro Frits Spits later over hem zeggen. De kraker hielp De Groot direct af van zijn imago als protestzanger, dat hij, onder protest, na de hit Welterusten mijnheer de president als etiket opgeplakt had gekregen. Samen met tekstschrijver Lenneart Nijgh, maar ook zonder Nijgh maakte De Groot mooie songs (Als de rook...)

De Groot kende Nijgh al sinds de studie aan het Haarlemse Lyceum. De Groot wilde zich als cineast ontwikkelen. Hij haalde zijn diploma maar zat zonder werk. Met Nijgh ging hij liedjes schrijven met uiteindelijk genoeg successen voor twee albums vol 'grootste hits'. "Ik heb altijd het gevoel gehad dat het (succes) mij ontzettend is komen aanwaaien," zegt De Groot desgevraagd. Bescheidenheid siert de grote musicus. Zonder opzet werd De Groot dank zij zijn succes een pionier voor het Nederlandstalige lied, dat nog heel even het Nederlandse chanson genoemd werd. Het mocht vooral geen pop zijn. In deze muziekspecial laat De Groot zich begeleiden door het Metropole Orkest onder leiding van Dick Bakker. Verplicht kijken!


Omhoog
Terug