OMZIEN IN VERWONDERING

auteur: Johan Vosmeijer
geplaatst in: Veronica gids, 1997-24

Onder de naam 'Classic Albums' start de NCRV op 14 juni een documentaire-reeks voor radio en tv. Een nobel initiatief om lichte muziek op originele wijze voor het voetlicht te brengen. Hoewel een aantal essentiele albums niet wordt belicht (Beatles, Stones, Elvis!) biedt de serie toch een aardig overzicht van 30 jaar popmuziek. Met bovendien volop aandacht voor een aantal prominente muzikanten. Veronicablad zocht vier van die oudere jongeren op en dook samen met hen terug in de tijd.

BOUDEWIJN DE GROOT

Leeftijd: 53
Album: "Voor de Overlevenden"
Jaar: 1967
Uitzending: 6 september
Werkt nu aan: "Opnamen die ik gemaakt heb voor een deze zomer te verschijnen live-cd, waarschijnlijk een dubbel-album."

Hoe kijk je terug op "Voor de Overlevenden"?

"Het was de eerste plaat waarop ik precies kon doen wat ik zelf wilde. Samen met Lennart Nijgh schreef ik alle nummers zelf. Dat gevoel van vrijheid was heel bijzonder."
Draai je die plaat nog weleens?
"Nou, heel af en toe, zoals al mijn platen. Tegenwoordig klinkt alles natuurlijk veel beter, maar wat me wel bevalt is de charme van het pioniersschap."
Wat is je meest dierbare herinnering aan toen?
"Ja, toch ook dat pionieren. En ik denk aan mijn ploeg van toen. Met z'n vieren waren we en vormden een soort jongensclub, heel romantisch allemaal."
Is er op dit moment een groep of artiest waarvan je denkt: He, die doen wat wij toen deden?
"Nee, eigenlijk niet. Al was 't alleen maar omdat niemand zulke mooie arrangementen maakt als Bert Paige, mijn vroegere arrangeur."
Hoe is het om rocker in Holland te zijn?
"Heel paradoxaal. Destijds was er veel weerstand tegen het feit dat ik Nederlandstalige beatmuziek maakte. Dat maakte mijn positie wel uniek. Tegenwoordig is er veel meer aandacht en begrip voor Nederlandstalige pop, maar dat maakte de concurrentie ook weer veel groter natuurlijk."

[De andere artiesten zijn Ton Scherpenzeel van Kayak, Jan Akkerman van Focus, en Peter Vink van Q65. Bij elke artiest staan twee foto's, een van vroeger en een recente. De vragen zijn bij allen hetzelfde. DvE, 09-12-2001.]


Omhoog
Terug