Uniek koninklijk concert als hommage aan het Nederlandse lied

Beatrix viert feest met Liesbeth, Herman, Boudewijn en Jasperina

auteur: nn
geplaatst in: De Telegraaf 28 april 2001

OP PALEIS NOORDEINDE is KONINGINNEDAG dinsdagavond al begonnen met een bijzonder feestelijk concert, dat LIESBETH LIST, HERMAN VAN VEEN, JASPERINA DE JONG en BOUDEWIJN DE GROOT voor hetvorstenpaar gaven.
Slechts een klein gezelschap, onder wie de prinsessen Mergriet en Christina, prins Constantijn en zijn Laurentine en sterren uit de showbizz, zoals Paul van Vliet, Rob de Nijs e.a., woonden dit concert bij, dat men zaterdag op televisie kan zien.

Het mag dan morgen weer 'lintjes regenen' in Mederland als bekend wordt wie dit jaar door Hare Majesteit onderscheiden zijn, vier Nederlandse topartiesten zijn dinsdagavond eigenlijk al op bijzondere wijze persoonlijk bekroond door koningin Beatrix in heer paleis Noordeinde.

HERMAN VAN VEEN, LIESBETH LIST, JASPERINA DE JONG en BOUDEWIJN DE GROOT
waren er door de Koningin uitgenodigd voor een speciaal koninginnedagconcert. In de sfeervolle balzaal van paleis Noordeinde traden zij op voor een select gezelschap. KONINGIN BEATRIX en PRINS CLAUS organiseren elk jaar een bijzonder concert op paleis Noordeinde ter gelegenheid van Koninginnedag. Dit is een privé-gebeurtenis, waarmee het vorstenpaar op eigen wijze respect wil tonen voor wat Nederland op cultureel gebied presteert.
De wereld van de klassieke muziek, de operea en de dans mochten zich tot nu toe in de belangstelling verheugen van het koninklijk paar.
Nu had men echter gekozen voor een hommage aan het Nederlandse lied.
Zaterdagavond zal dit bijzondere optreden van de vier Nederlandse topsterren om 20.25 uur worden uitgezonden door de NPS.


Belangstelling

Het was een tour de chant van vier sterren, die op dit gebied ook theatergeschiedenis hebben geschreven, want zij vertolken niet alleen al jaren het Nederlandse lied, dat zij vaak ook zelf schrijven of componeren, ze hebben ook hun eigen succesvolle theatershows. Het was dan ook een goed initiatief van koningin Beatrix en prins Claus om nu eens onze showbizzsterren in het zonnetje te zetten en zich niet alleen te beperken tot het vaak elitaire wereldje van de klassieke muziek en opera. Soms was het een weerzien, want koningin Beatrix en prins Claus volgen al jaren ook dit genre van de theaterwereld. LIESBETH LIST, die in dit bijzondere programma een medley zong van haar grote vriend en ontdekker RAMSES SHAFFY, zei me: "Toen koningin Beatrix en prins Claus nog niet officieel verloofd waren, hebben zij, dat kan ik nu wel zeggen, in het geheim al een bezoek gebracht aan Shaffy Chantant.
Dat was toen wij in de weekends met ons programma optraden in de Moulin Rouge - wat toen een nachtclub was met door de week striptease - aan het Thorbeckeplein in Amsterdam. We traden daar elk weekend op en op een avond vertelde onze toenmalige manager John Rozinga dat Beatrix en Claus in de zaal waren. Ze hadden hem gevraagd wat het laatste nummer was, zodat zij in het donker zonder opzien te baren weer konden vertrekken. Hun bezoek was duidelijk echt privé. En bij 'Lai, lai, lai, lai', ons laatste nummer verlieten zij de Moulin Rouge."
"Toen kwamen zij bij ons op bezoek en nu had ik de eer bij hun op bezoek te zijn. Je had echt het gevoel op paleis Noordeinde dat je bij de Koningin thuis was. Ze was een hartelijk gastvrouw, die niet alleen ons artiesten maar ook alle ongeveer 250 gasten persoonlijk welkom heette in die mooie romantische balzaal, waar we mochten optreden. En ze nam ook van iedereen afscheid."
Onder de aanwezigen bevonden zich ook PRINSES MARGRIET, het aanstaande bruidspaar LAURENTINE BRINKHORST en PRINS CONSTANTIJN en PRINSES CHRISTINA.


Meezingen

Liesbeth vervolgt: "Christina is vroeger ook al bij een van de eerste series van Shaffy Chantant geweest. Ramses en ik wisten eerts niet dat ze binnen was. Toen hoorden we ineens bij 'Wij zullen doorgaan' iemand heel luid meezingen. Een vrouw met duidelijk een klassiek geschoolde stem. Dat bleek Christina te zijn. En bij dit concert op paleis Noordeinde zong zij ook weer mee bij dit lied."

LIESBETH LIST vond deze 'royal performance' een unieke ervaring. "Twee dagen lang repeteerden HERMAN, BOUDEWIJN, JASPERINA en ik in het paleis dat smaakvol en prachtig is ingericht." Liesbeth zong in haar Shaffy-medley onder meer Ramses' evergreen en toenmalige nummer één hit 'Sammy' en samen met Boudewijn de Groot het leid 'Pastorale".
Ze bracht ook nog het sterke Shaffy-chanson 'Zing, vecht, huil, bid' ten gehore. Eigenlijk was haar optreden een eerbetoon aan haar jarenlange partner RAMSES SHAFFY, die echter niet aanwezig was op dir concert. Ramses was wel uitgenodigd, maar heeft problemen met zijn gezondheid.
LIESBETH LIST: "Jasperina en ik propageren bij dit concert ook de Nederlandse mode. Jasperina draagt een creatie van Frans Molenaar en ik van Edgar Vos. Het was bijzonder de Koningin en prins Claus te spreken. Ik had hen tot nu toe alleen heel vluchtig ontmoet bij 4- en 5-meiconcerten maar nu voelde je echt dat je bij hen thuis was. Ik bewonder Beatrix erg. Ze is een krachtige vrouw. Toen ik als kind op Vlieland woonde, speelde ik met mijn vriendinnen altijd prinsesje. Ik wilde altijd Beatrix zijn, maar had een brutaal vriendinnetje, Suusje Bakker, die Beatrix al deed en ik speelde voor Irene", lacht ze. "Zo'n avond vergeet je nooit en", grapt ze, "eigenlijk mag ik me nu dus ook 'hofleverancier' noemen."

HERMAN VAN VEEN mag die titel ook wel dragen, want hij heeft al jaren een heel bijzondere band met ons koninklijk huis. Hij zat met de toenmalige prinses Beatrix enige tijd in het bestuur van Unicef en werkte ook samen met prinses Irene. "Het is volkomen terecht", aldus Herman, "dat deze Koninginnedag nu eens een hommage is geworden aan het Nederlandse lied. Onze taal is zo mooi en biedt zoveeel mogelijkheden." Herman van Veen zong deze avond het indringende chanson 'Rivierenbuurt' geschreven door wijlen ISCHA MEIJER, op muziek van HERMAN EDITH en THOMAS DIRKS.
Herman: "Dit lied verhaalt over een joods echtpaar dat na hun verblijf in een concentratiekamp na de oorlog terugkomt in Amsterdam en dan ontdekt dat hun huis door anderen wordt bewoond."


Ziel

Daarnaast zong Herman het ontroerende lied 'Praat dan wat' over zijn moeder en een Afrikaanse versie van JAQUES BRELs chanson 'Ne me quitte pas' met de titel 'Moenie weggaan, nie'. Hij leidde dit op zijn eigen wijze in. Hij zei: "Als taal de spiegel van de ziel is, dan zie ik als het ware in de stille wateren een schoener, een driemaster. De middelste mast is de Nederlandse, voorop staat de Vlaamse en achterop de Afrikaanse. Op de boeg staat in sierlijke letters: 'nooit vergeten'."
HERMAN vertelde me: "Daarmee wil ik zeggen dat ik vind dat het Vlaams en het Afrikaans ook deel uitmaken van onze Nederlandse taal, die wij op deze avond met z'n vieren met onze chansons eerden. Het was bijzonder nu zo intens samen te werken met collega's die je natuurlijk wel regelmatig tegenkomt maar met wie je zelden samen mee op kan treden." Liesbeth vult aan: "Je bent alle vier altijd solistisch bezig, maar deze dagen op paleis Noordeinde is er toch een soort kameraadschap ontstaan. Zeker tussen mij en Jasperina, die ik eigenlijk tot nu toe niet zo goed kende, alleen af en toe gedag zei maar nu heb ik het gevoel dat we - ze is zo'n aardige vrouw - vriendinnen zijn geworden."
Het viel Liesbeth ook op hoe wezenlijk geïnteresseerd de Koningin was in de artiesten, maar ook in de gasten, die zij het gevoel gaf bij haar op visite te zin. Herman: "Het is een heel speciale avond geweest. Als je daar zingt, toon je je toch solidair met onze monarchie, met ons vorstenpaar.
Boudewijn de Groot zong deze avond o.a. 'Eeuwige jeugd' op een tekst van FREEK DE JONGE, 'De Roo' van lijfschrijver LENNAERT NIJGH en het prachtige 'Moeder' dat door Boudewijn zelf met RENÉ DAALDER geschreven is.

JASPERINA schitterde met 'De wals van weleer' van IVO DE WIJS, dat het finalenummer was, 'De Seizoenen' ook op tekst van Ivo de Wijs en 'Onze taal' een passend chanson eveneens van Ivo de Wijs. Want daar ging het deze avond om.
Deze vier sterren tonen al jaren op hun eigen wijze dat onze Nederlandse taal - mits men goed materiaal heeft en goede vertolkers(sters) - zo prachtig kan klinken.


Het was duidelijk zichtbaar dat deze tour de chant van het Nederlandse toptalent ook het vorstenpaar een ontspannen avond bezorgde van niveau. Een select aantal gasten was uitgenodigd, onder wie een een andere 'hofgast' PAUL VAN VLIET met zijn vrouw LIDEWEY, ROB DE NIJS met BELINDA MEULDIJK, HANS VAN WILLEGENBURG, JAQUES SENF met zijn vrouw, MICHEL VAN DER PLAS, LENNAERT NIJGH en BABETTE VAN VEEN. Een bijzondere gaste was CONNY STUART, die al jaren geleden afscheid heeft genomen van de theaterwereld en zich nog zelden in het openbaar laat zien.
"Ik maak tegenwoordig veel culturele reizen", zei Conny, bij wie koningin Beatrix na het concert nog even aan tafel kwam zitter. "Maar dit wilde ik niet missen. Het was toch interessant deze vier collega's samen aan het werk te zien. Het is ook geweldig dat de Koningin en prins Claus dit initiatief hebben genomen."
De grande dame van onze theaterwereld voelde zich duidelijk thuis op het mooie paleis Noordeinde dat, zo bleek deze avond uitermate geschikt is voor dit soort avonden.


Omhoog
Terug