Boudewijn de Groot:

De provo's zullen mij een kwal vinden

auteur: Loe West
geplaatst in: onbekend, 1965

"Nee meeuw, ik wil je wieken niet, je vrijheid niet.... zolang je hemel liegt" - "Schrik maar niet te erg wanneer u in uw dromen al die schuldeloze slachtoffers ziet staan ... mijnheer de president, slaap zácht!!!" - "Maar het huis moet afgebroken.... er komt een groot kantoor, nou ja, 't geld gaat altijd vóór". Dat zijn tekstflarden uit het liedrepertoire van de 21-jarige Amsterdammer Boudewijn de Groot. Het laatste citaat stamt van "Woningnood", een protestsong die regelrecht ook op Boudewijn, zijn vrouw en hun 15 maanden pril zoontje Marcel van toepassing is.... Dit gezinnetje bewoont een zolderkamer bij Boudewijns schoonouders.....

En toch, dit is een gelukkig gezin; want Boudewijn, wellicht de meest talentvolle onder de jonge lichte zangers, heeft succes.

Z'n evenwichtig-rustige hoewel ergens zeer geladen manier van zingen besteedt hij uitsluitend aan Nederlandse teksten, en dat is in deze tijd van Engelse, Duitse en Franse "ziekte" op zichzelf al iets uitzonderlijks. Meer nog: ruim de helft van z'n songs heeft hij zelf gecomponeerd, samen met z'n vriend en tekstschrijver Lennaert Nijgh. 't Begon zo - Boudewijn en Lennaert waren enkele jaren geleden nog leerlingen van de Rijksacademie voor filmkunst, toen Boudewijn voor een van Lennaerts speelfilms twee eigen liedjes moest zingen. De film ("Feestje bouwen") kwam ter oge en ore van V.P.R.O.'s besnorde chanson-jockey Ed Lautenslager die over Boudewijns liedjes een gat in de lucht sprong en Phonogram warm maakte, voor zijn ontdekking.
Resultaat tot dusver: zes singles en EP's en (onlangs) een 30 cm LP. Van de kleine plaatjes zijn er tot dusver 15.000 over de toonbank gegaan, de grote plaat haalde in de eerste twee weken al 1500. Ook de t.v. kreeg Boudewijn in het vizier - hij zong al zesmaal op het V.P.R.O.-beeld, het laatst in februari van dit jaar. Begin april trad hij op in een V.A.R.A.-t.v.-programma, in mei is hij via dezelfde omroep weer in de t.v.-ether.
Boudewijn werd geboren in Batavia (20 mei '44), van 2de tot 20ste jaar eerst in Haarlem en toen in Heemstede gewoond, in Haarlem 5-jarige h.b.s. afgelopen, toen filmacademie waarvan in '64 einddiploma en in hetzelfde jaar getrouwd met een leerlinge van de Scapino ballet-academie. Al in z'n h.b.s.-jaren werd hij "aangestoken" door de Beatles, tenminste door hun haardracht - sindsdien loopt hij "in poney".
Het nozemprobleem: "Ik vermoed soms dat de provo's mij 'n kwal vinden, maar toch kan ik helemaal met ze meevoelen omdat ze zo klein in aantal zijn, kunnen ze nog geen constructieve ideeën hebben, ze drukken zich eerder symbolisch uit. De vernielingen? Die gebeuren alleen maar door de semi-provo's, de amokmakers die de provo's zo graag willen imiteren.

"Zeker, ik heb het druk, ben m'n eigen manager (een betaalde manager kan je maken en breken) en heb zo'n 150 avonden per jaar overal te zingen.
Alles per trein, autorijden is gevaarlijk als je vermoeid bent!"


Omhoog
Terug