"De Boudewijn de Groot-Story"

Even rustpauze voor Bo en Len

auteur: Rop Mondriaan
geplaatst in: onbekend, 1967

Boudewijn de Groot werd op 20 mei 1944 in Batavia (Ind.) geboren, ging naar Haarlem en later naar Heemstede. Daar behaalde hij zijn hbs-diploma en raakte hij bevriend met Lennaert Nijgh. Ze gingen samen liedjes schrijven, die Boudewijn zong en Lennaert op de film opnam. Bo (om het gemakkelijk te houden) begon te studeren aan de filmacademie, waarheen Lennaert hem later volgde. Boudewijn heeft overigens zijn filmopleiding nooit voltooid en is het meeste al weer, vergeten, terwijl Lennaert de schrik te pakken heeft na de slechte kritieken op zijn eerste, inderdaad weinig bevredigende resultaten. Hij bedrijft nu andere en succesvoller bezigheden, zoals tekstschrijven en managen.

Ondertussen krijgt Bo een platencontract. Zijn eerste plaat is Strand. "Als je hem nu terughoort," zegt Bo, "is-ie een stuk slechter, zangtechnisch, qua inhoud en uitvoering, dan wat we nu doen." In 1964 trouwt hij met Anneke Versteeg en krijgt een zoon: Marcel. Om centjes op tafel te brengen gaat hij bij een groot winkelbedrijf werken als magazijnbediende. Hij houdt zich bezig met de PSP en provo's. "Ik ben nog steeds pacifist en sociaal - dus op het menselijk vlak - links gericht. Maar wat de politiek betreft ben ik weinig geïnteresseerd en geïnformeerd."
Na wat eepee-werk verschijnt in 1965 de tweede single - Een meisje van zestien met op de achterkant Zomaar een soldaat, een vertaling van het Donovan-nummer The universal soldier. Het wordt een hit. Reden om na de single Noordzee 'n elpee te maken, waarop, naast enig vertaald werk van ondermeer Donovan en Paul Simon, het scherpe Welterusten, meneer de President staat, dat tevens op single wordt gezet. Toptien. Vanwege vooral dit nummer en de soldaat krijgt Bo het etiket "protestzanger" opgeplakt.

Geen protestzanger
"Ik was eigenlijk geen protestzanger, maar een zanger, die ook enkele liedjes bracht met een protesterende inhoud. Noem mij eens iemand die alleen maar protestliedjes zingt. Bovendien hield ik dat etiket veel te lang. Men noemde mij nog zo, toen ik allang niet meer protesteerde." Hij is inmiddels beroepszanger, maar dat verdient niet genoeg, zodat hij een bijbaantje aanneemt. Onder het pseudoniem Marcel Oversteegen presenteert hij programma's op Radio Veronica.

Bo brengt een nieuwe plaat uit: Ken je dat land?, een utopisch lied, met de "china-sound," wat ondanks de uitmuntende tekst van b-kant Vrienden van vroeger niet de hitlijsten haalt. Er komt een tweede elpee: Voor de overlevenden waarin ook de zojuist genoemde single is opgenomen. Deze wordt voor Nederlands doen goed verkocht, maar hij breekt in België alle records. "Daar houden ze toch meer van het Nederlandse chanson met gitaar en zo, dan bij ons. Ik verkocht er altijd al beter dan hier."

Van de vele hitwaardige nummers kiest men Land van Maas en Waal om op single uit te brengen. Dat geschiedt precies in de carnavalstijd en de plaat staat dan ook binnen de kortste keren nummer één. "Als een plaat van mij één komt, dan zit er iets fout. Dan wordt hij ook gekocht door mensen die Toon Hermans kopen, en Heintie, en de Heikrekels. En dat is niet de groep waarop ik mijn muziek richt. Ik richt het op een vrij kleine groep, die ook naar de teksten luistert en die begrijpt. En dat doen die mensen niet. Die zeggen: leuk melodietje, zingen mee, stampen mee en hebben niet door wat er eigenlijk bedoeld wordt met die tekst en hoe goed die eigenlijk is."

Hij krijgt een dochter, Caya geheten, een gouden plaat voor Land van Maas en Waal en Onder ons, komt in de toptien. Na een hele poos, waarin hij steeds populairder wordt, verschijnt de single Picknick. Vervolgens ook de elpee van die naam, die zondermeer een openbaring mag worden genoemd. Echter: "Er zijn maar weinig mensen, die begrijpen, wat Lennaert en ik ermee bedoelen. We wilden er de ontwikkelingen van dat moment mee weergeven. De teksten zijn ook steeds "onbegrijpelijker" geworden. In werkelijkheid geven ze steeds beter weer wat denken en willen. Die elpee vormt met een heleboel instrumenten, gimmickjes, technische foefjes enz. het beeld van de ontwikkelingen, die er nu bereikt zijn in de muziek.

Even rust
"Het in duet met Elly Nieman gezongen Meester Prikkebeen wordt als single een hit. Binnenkort verschijnt de nieuwe plaat, zijn eigen werkstuk Als de rook om je hoofd is verdwenen en de door ons in een vorige sJONGe sJONGe reeds aangekondigde a-kant Waterdrager. Het is eigen een soort rustpauze. Die elpee zat zo vol met allerlei dingen, dat dit even iets rustiger is. De volgende elpee, dit najaar te verwachten, is ook rustig gehouden."


Omhoog
Terug