Gastenboek: Marcel de Groot

'Verband met vader aanvankelijk puur genetisch'

auteur: Paul Wouters
geplaatst in: Eindhovens Dagblad, 14 september 1995

EINDHOVEN - De gelijkenis met vader Boudewijn de Groot is zeer groot. De visie op het maken van teksten komt eveneens overeen. "Ik wil een verhaal te vertellen hebben. Daarom zing ik Nederlandstalig", zei Marcel de Groot dinsdagavond op de Markt in Eindhoven waar hij samen met zijn band optrad in het voorprogramma van Clouseau. Het concert onder het motto 'Back to school' werd georganiseerd door de nieuwe Eindhovense organisatie Lynx!
Zanger/gitarist Marcel de Groot verontschuldigde zich voor zijn gespannenheid. "Ik heb me gisteren met een sinaasappelkuur op de been gehouden, want ik was behoorlijk grieperig. Zodoende maak ik me nogal druk over dit optreden. Het is bovendien het eerste grote concert met mijn nieuwe bezetting. Ik ben op dit moment nu eenmaal prikkelbaar", zei hij vlak na de sound-check.
De vader van Marcel de Groot behoeft geen nadere toelichting. Elke beginnende gitarist komt de gemakkelijke, doch goed in het gehoor liggende grepen van nummers van Boudewijn de Groot in het leerproces tegen. "Toch was het verband met mijn vader aanvankelijk louter van genetische aard. Ik was vier toen hij wegging. Van zijn populariteit heb ik destijds weinig gemerkt. Ik was er te jong voor. Later begreep ik hoe opgeklopt mensen met artiesten omgaan. Mijn vader schreef drie protestliedjes. Dat heeft hij geweten. Hij werd prompt gebombardeerd tot protestzanger, wat slaat als een tang op een varken. Wat ik nu presteer, heeft niets met hem te maken. Hij is mijn producent, maar daar houdt het bij op. Hij bemoeit zich verder niet met me. Ik ben trouwens in tegenstelling tot hem autodidact. Mijn beroep is offset-drukker."

Plugger

Toch lag het hart al vroeg bij de muziek. Hij begon in Amsterdam bij schoolbandjes te musiceren en werkte later als plugger bij diverse platenmaatschappijen. Nu staat hij in Nederland op het podium met de top-10 hit 'Mag ik naar je kijken'. Heeft het geholpen dat hij een zoon is van Boudewijn?
"De deuren gaan eerder voor je open, maar ik baal er stevig van dat ik steeds met hem word vergeleken. Bovendien vind ik het niet correct als ze me confronteren met vragen over het leven van Boudewijn. Dan moeten ze bij hem zijn."
Het muzikale genre van Marcel de Groot heeft nauwelijks overeenkomst met de brave aanpak van het duo Boudewijn de Groot/Lennaert Nijgh. De stem en teksten daarentegen wel. "Ik schrijf ook lieve liedjes, maar ook hardere. Muzikaal is het allemaal wat ruiger. Wij worden wel eens geordend bij de Nederlandstalige powerpop. Daar ben ik dik tevreden mee."


Omhoog
Terug