Een Nieuwe Herfts

Boudewijn de Groot maakt nieuwe tournee tot een feest

auteur: Ans Bouwmans
geplaatst in: Eindhovens Dagblad, 17 januari 1997

Boudewijn de Groot met de try-out van 'Een Nieuwe Herfst'. M.m.v. Jakob Klaasse, orkestleider; Jan Hendriks, toetsen en backing vocals; Jan de Hont, gitaar; Peter van Straten, bas en cello; Monique Lansdorp, viool en mandoline; Ernst Jansz, toetsen en Mark Stoop, drums. Geluid: Ben Haaksman; licht: Mark Bouma. Gezien woensdag 15 januari in 't Speelhuis in Helmond. Nog te zien in o.a. de Schalm in Veldhoven op 23 januari en Stadsschouwburg Eindhoven op 2 april.

Boudewijn de Groot, na dertien jaar weer op tournee. Een blik in het programma leert dat er uiteraard veel van de laatste cd 'Een Nieuwe Herfst' gespeeld wordt, daarnaast wat oudere nummers, weinig echt jeugdsentiment. Maar wie weet. Dromerig klinken de strijkers, het spotlicht gaat aan en daar is hij. Boudewijn de Groot, wat ouder, grijzer, maar, zoals snel genoeg blijkt, nog steeds dezelfde. Breekbare ballads en swingende nummers wisselen elkaar af, onderbroken door een minimum aan tekst.
De combinatie Boudewijn de Groot/Lennaert Nijgh blijkt weer ijzersterk. De teksten van Nijgh - eenvoudig, maar van een poëtische schoonheid - vormen met De Groots muziek samengesmeed een onwrikbare eenheid. En de poëzie komt tot leven in die niet te omschrijven stem, die je grijpt en die in alle soberheid de emotie weet te vatten. Boudewijn de Groot is omringd door een zevental musici, die werkelijk een dijk van een band vormen. Een paar sologitaristen om u tegen te zeggen en een violiste om te zoenen. Ze drukken een duidelijk stempel op het optreden. Het resultaat is wat minder subtiel dan op de cd, maar daar staat tegenover, dat het regelmatig feest is op het podium. En het is eveneens feest voor het publiek. Als dan op de valreep die hits van toen komen, weet je dat het eigenlijk niet meer hoeft. Kleinoden als 'Testament' en 'Verdronken vlinder' mogen in het doosje jeugdsentiment blijven. Ze hebben waardige opvolgers gevonden in prachtige nummers als 'De roos' en 'De Engel is gekomen'.
Boudewijn de Groot is overtuigend, zoals hij altijd was, met muziek die vertrouwd klinkt, maar toch anders is. Laat de winter maar komen.


Omhoog
Setlist
Perspagina