Wie wordt kanjer van Kennemerland?

auteur: Menno Sabel
geplaatst in: Zondagkrant Haarlem, 24 oktober 2004

Het halve vaderland lijkt in rep en roer over de verkiezing van de grootste Nederlander ooit. Onder de tien hoogst genomineerden bevindt zich slechts één deelnemer die nog leeft. Een dooie boel, volgens velen. Dat moet anders,is men van mening. Kortom, laat de winnende kanjer (m/v) maar eens flink genieten van die eerste plaats. Bovendien zoeken we het wat dichter bij huis. Wie wordt de meest spraakmakende streekbewoner uit het verspreidingsgebied van deze krant? Op de volgende pagina hebben we alvast vijf bekenden genomineerd. Maar het kan net zo goed uw hulpvaardige buurvrouw zijn die straks nummer één staat. Hoe? Kijk voor meer verkiezingsnieuws op pagina 3.
Vervolg Bloemen voor de buuv.
Kennemerland blijkt een goedgevulde kweekvijver voor bovenmaats talent op verschillend gebied. Er is een lange lijst met bekende namen uit Haarlem, Velsen, Bloemendaal en aanpalende gemeenten op te stellen.
Allemaal kanjers op hun eigen gebied. Muziek,sport, politiek, cultuur. Maar bij de verkiezing Kanjer van Kennemerland gaat het ook om andere dingen. De buurvrouw die altijd voor anderen klaarstaat, bijvoorbeeld. De hulpverlener die pas in de allerlaatste plaats aan zichzelf denkt. Iedereen die een stem uitbrengt dingt mee naar het sublieme diner voor twee in een van Kennemerlands toprestaurants, wellicht met de Kanjer als disgenoot. Een verkiezing met een knipoog. Want onze genomineerden moeten wel levende streekgenoten zijn. Zoals Yvonne van Gennip, die in 1988 won in Calgary en Haarlem daarmee voor eeuwig als schaatsstad op de kaart zette. Boudewijn de Groot, de Heemsteedse troubadour die na ruim veertig jaar vocale verwondering nog steeds volle zalen trekt. Hans Klok uit Driehuis, de blondgelokte magier die momenteel heel China op zijn grondvesten doet trillen van verbazing. Barry Hughes, de humorvolle voetbalman die Haarlem als voetbalstad profileerde en zong over kamerbreed tapijt op z,n kop. Leny van Schaik, Haarlems ambassadrice op het gebied van zingen met een vrolijke noot.
Deze week presenteren wij u de vijf eerste kanjers. Volgende week de volgende vijf, wellicht door u genomineerd. En de week daarna het laatste kwartet. Uw nominatie zien wij graag tegemoet. Het mag een in onze regio wonende bekende Nederlander zijn. Maar ook een volslagen onbekende. De buurvrouw dus Laat ons kort en bondig weten waarom u hem of haar nomineert. En stuur, als het een onbekende nominatie betreft, een (pas)fotootje mee. Zodat u over enkele weken uw eigen Kanjer van Kennemerland kunt kiezen. Inzendingen naar emailadres redactie.hwc@uvg.nl of naar postbus 3011 2001 DA Haarlem. Vergeet niet te vermelden: Zondag Kanjer 2004.
Wie wordt de meest spraakmakende Kanjer van Kennemerland. Dat is de vraag waarmee we u de komende weken bezighouden. En waarin de lezers van Zondag een belangrijke stem hebben. Niet alleen waar het om het uiteindelijke stemmen gaat. Maar ook bij de nominaties speelt u een rol van grote betekenis. Deze week stellen wij u Boudewijn de Groot, Leny van Schaik, Yvonne van Gennip, Hans Klok en Barry Hughes voor als kandidaten voor de titel. Maar net zo goed heeft u een buurvrouw die ook mee zou kunnen doen. Omdat ze al jarenlang een zieke straatgenoot verzorgt. Of de buurjongen die iedere ochtend voor dag en dauw voor anderen klaarstaat. De vriend of vriendin die, ach, vul zelf maar in. De Kanjer van 2004 woont misschien wel bij u om de hoek.


Omhoog
Terug