3VOOR12 artikelen

Radio 2 heeft oren naar licht alternatief

auteur: Atze de Vrieze
geplaatst in: VPRO 3VOOR12 artikelen (internet), woensdag 21 november 2007

De Top 2000 van Radio 2 is elk jaar weer een evenement van jewelste. Duizenden luisteraars zitten tussen kerst en oud & nieuw dagenlang aan de radio gekluisterd. Wie staat er dit jaar op 1? Is het Queen? The Eagles? Of toch weer Boudewijn de Groot? De Top 2000 is een feest der herkenning. En dat moet zo blijven ook. Voor het eerst heeft de zender twee nummers uit de lijst verwijderd, om dat ze "in de top 10 terecht dreigden te komen". Het gaat om een nummer van Groninger plattelandszanger Ede Staal en een liedje van reliband Hillsong United, die "in de top 10 terecht dreigden te komen".

Een woordvoerder dan Radio 2 legt uit: "Voor beide artiesten was een grote lobby ontstaan, door respectievelijk het Dagblad van het Noorden en Christenen op Hyves. Ede Staal staat al jaren in de keuzelijst en krijgt nooit meer dan vijf stemmen en nu duizenden. Hillsong United staat niet eens in de keuzelijst. Het is natuurlijk vleiend dat het publiek meeleeft met zo’n lijst. Een actie van fans moet kunnen, maar met een actie als deze wordt de essentie van de lijst aangetast. Het is niet de bedoeling dat politieke of commerciële acties grip krijgen op de uitslag." Dat het Dagblad van het Noorden wellicht een grote menigte Groningse fans op een goed idee heeft gebracht, gaat er bij Radio 2 niet in. "Heb je het nummer gehoord? Het is een goed liedje met een mooie tekst, maar niet iets waarmee je de mensen massaal mee krijgt. Het is ook nooit een hit geweest. Bovendien hebben sommige mensen meerdere keren gestemd."

De essentie van de lijst: de smaak van Nederland weergeven. Zeg maar het collectieve muzikale geheugen. Radio 2 noemt het zelf een bonte lijst. Maar waar zijn de zwarte artiesten? Vorig jaar stond er niet één in de top 100. Wat als de fanclub van Boney M nu oproept wereldhit Daddy Cool – vorig jaar nummer 1999 – de top 10 in te katapulteren? "Het zou me verbazen. Ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat dat gebeurt." Boze mailtjes en dreigbrieven heeft Radio 2 nog niet ontvangen, vertelt de woordvoerder. Een aantal mensen heeft wel laten weten het besluit ‘jammer’ te vinden. "Maar er zijn ook mensen die het toejuichen. De Top 2000 moet oprecht blijven."

3VOOR12 juicht alle faninitiatieven toe. Zo liet Osdorp Posse in 1998 tot ieders verrassing alle concurrenten ver achter zich met het nummer Tien Jaar O.P. Wie weet dit jaar de grootste fanschare te mobiliseren? Stem nu voor de Song van het Jaar 2007.


Omhoog
Terug