Verslag van het Top 2000-slotconcert vanuit een afgeladen discotheek te Zoetermeer

Eindejaarsmedley

auteur: Cécile Koekkoek
geplaatst in: Vara TV magazine, week 52/53 2005

MIIIII-HIIII-SSISSIPPI, I'll remember yoe-hoe. Het is woensdagavond 7 december en het publiek in een afgeladen discotheek op een industrieterrein in Zoetermeer zingt uit volle borst mee met de gouwe ouwe van Pussycat, het damesgroepje dat in vol ornaat op het podium is teruggekeerd. We schrijven de vierde editie 2005 van de Top 2000 á gogo in concert, de afsluitingvan zes maal vierentwintig uur muziek op Radio 2, en wel muziek uit de 'lijst der lijsten': 2000 liedjes, gekozen door de luisteraars.
Wie denkt dat de concertregistratie op oudejaarsavond vlak na twaalven op Nederland 2 live wordt uitgezonden komt dus bedrogen uit. Naast de volledig aangepaste programmering op de radio is er in de week van 26 tot en met 31 december op Nederland 3 het dagelijkse tv-programma Top 2000 á gogo te zien, met clips, reportages en archieffragmenten, gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk en sidekick Leo Blokhuis. Een typisch NPS-programma. Verantwoord maar niet té. Voor de liefhebber, maar toch toegankelijk. Serieus, maar met een knipoog.

Het afsluitende zogenoemde nieuwjaatsconeert (al weken van tevoren uitverkocht) verwacht je niet in Locomotion Plaza y Festival te Zoetermeer, waar beschonken veertigers lallend over de bar hangen en vijftigplussers luidkeels meezingen met de medleys van de op z'n minst twintigkoppige band. De handjes gaan de lucht in, de aanstekers ook. En: het is snikheet. 'Eén lamp en de zweetdruppels staan al op mijn voorhoofd,' zegt Xander de Buisonjé, terwijl hij met de ene welwillende vrouw na de andere poseert. Hij zong zojuist Saturday night, de hit van zijn held Herman Brood - ongetwijfeld goed voor een hoge notering in de lijst. Hij knuffelt wat met Huub van der Lubbe, die liefdevol Xanders hoofd dept met een denkbeeldig doekje.

Artiesten onder elkaar. 'We hebben er een leuke dag van gemaakt,' zegt Matthijs van Nieuwkerk. 'Ik zit hier al de hele dag met de jongens die optreden. We hebben achter de schermen nog een popquiz gespeeld. Ze wisten, mwaaah, re-de-lijk veel.'

<< Ik ben blij dat er een
nieuwe nummer één is >>
DIT JAAR MOCHT Van der Lubbe eindelijk zijn hele band meenemen. Hij werd iederjaar uitgenodigd maar weigerde om met de huisband te spelen - hij wilde zijn eigen Dijk mee. Lief hè?'beaamt JB Meyer, producer en muzikant van De Dijk en Acda & De Munnik - ook aanwezig.
Geconcentreerd maar opvallend ontspannen zit Van Nieuwkerk op een barkruk aan de artiestentoog, wachtend op zijn volgende interviewtje of aankondiging. 'Het is weer hetzelfde als voorgaande jaren hè? Ik ben het inmiddels gewend, maar voor ik dit voor de eerste keer deed had ik ook nog nooit zoiets meegemaakt. Ik schaam me nergens voor hoor, begrijp me niet verkeerd, maar het, was wel even wennen om Gordon aan te kondigen. Maar ik ben lenig genoeg om dat ook te kunnen.' Dat blijkt. 'Hoe is de relatie met je vader eigenlijk?', vraagt hij aan wie-is-dat-ook-al-weer-oja-Stef-Bos, die weer eens is opgetrommeld om Papa te komen zingen. Hij spreekt over het hebben van een hit met de grijzende Boudewijn de Groot, voordat De Groot zichzelf sober begeleidend op akoestische gitaar richting podium begeeft om Avond te zingen. (Voor wie het nog niet weet: Na telling meer dan 1 miljoen stemmen heeft De Groot Bohemian rhapsody van Queen van de troon gestoten. Dit nieuws haalde de voorpagina's van de landelijke dagbladen. De Top 2000 lééft)
'Laat ik het zo zeggen,'zegt Van Nieuwkerk, 'ik ben blij dat er een nieuwe nummer één is. Laten we wel zijn: het zijn allemaal leuke plaatjes, maar in de verkeerde volgorde. Dat gesteggel, zes dagen lang, hoort er een beetje bij, en daar doe ik graag aan mee.'
Een ander oudje, Rob de Nijs, vorig jaar goed voor acht noteringen, wacht tot het zijn beurt is. Mariska Veres zingt Venus van Shocking Blue. De Dijk doet een eerbetoon aan Boudewijn de Groot met Welterusten mijnheer de president. De huisband, speelt het prachtige Angels van Robbie Williams. Helaas, het blijkt een medley. Maar dat hoort het publiek al niet meer.

31 december 2005 . TOP 2000 IN CONCERT . NEDERLAND 2 . 00:05 - 01:50 UUR


Omhoog
Terug