Al jaren is Boudewijn de Groot

dé Nederlandse personificatie van de Top 2000

auteur: nn
geplaatst in: Top 200 concertgids, december 2007

Al jaren is Boudewijn de Groot dé Nederlandse personificatie van de Top 2000. Omdat hij met zijn liedjes de harten van miljoenen nog altijd verwarmt, omdat hij al jaren steevast met tien tot vijftien van zijn nummers de lijst haalt, maar ook omdat er werk uit globaal genomen zijn hele loopbaan in de Top 2000 terugkomt.

Eerder dit jaar bracht De Groot zijn cd Lage Landen uit. Toen de cd in de winkels lag, brak hij direct al records. Het album kwam op nummer 1 binnen in de Album Top 100. Daarmee vestigde De Groot het record van de langste tijd tussen twee albums op de hoogste plaats in de hitlijsten; bijna 34 jaar nadat Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser die plek behaalde. Ook was De Groot, op dat moment 62 jaar oud, de oudste Nederlandse artiest die in de albumlijst een toppositie heeft gehaald. Een record dat nog steeds op zijn naam staat. Op het album staan de laatste nummers die hij maakte met de overleden tekstschrijver Lennaert Nijgh. Hij zou er ook op samenwerken met Robert Long, die ons ook ontvallen is en wiens bijdrage Lage Landen dan ook niet heeft gehaald. Toen aan Boudewijn de Groot bij de release werd gevraagd hoe hij zelf na zijn dood herinnerd zou willen worden, antwoordde hij: "Daar ben ik geen moment mee bezig. Je merkt hoe snel tijden veranderen. Als ik eenmaal dood ben, zal ik het niet meer meemaken, maar ik zou het wel leuk vinden als er over 50 jaar nog platen van Boudewijn de Groot worden gedraaid."

Zolang de Top 2000 op de radio is, zal het de komende vijf decennia wel goed komen. Aan lijstjes heeft de zanger zelf een broertje dood, die stelt hij het liefst niet samen. Maar het feit dat zowel zijn werk uit de jaren zestig, als liedjes van de afgelopen tien jaar in de lijst staan, vindt hij een eer. Al snapt De Groot sommige keuzen niet goed. "Zo heb ik al jaren geen idee waarom Ik Ben Ik er elke keer weer in staat. Ik vind het geen topnummer. Land Van Maas En Waal en Als De Rook Om je Hoofd Is Verdwenen ook niet. Het zijn zeker geen persoonlijke favorieten. Ik ben geen liefhebber van lijstjes, maar mocht mijn leven ervan afhangen dan zou ik een lijstje maken met andere titels. Overigens wel met uitsluitend ex aequo-noteringen, want mijn voorkeuren verschillen van dag tot dag." Het feit dat recente liedjes als Avond en De Vondeling zo hoog in de lijst staan, wijt de zanger aan zijn succesvolle theatertours. "Beide nummers zijn al een aantal jaren live te horen in mijn theatervoorstellingen en komen waarschijnlijk als eerste naar boven als mensen, die in mijn repertoire geďnteresseerd zijn, een nummer moeten kiezen voor de Top 2000."


Omhoog
Terug