Zanger eert moeder met lied

Boudewijn de Groot bij Indië-herdenking

auteur: nn
geplaatst in: De Telegraaf, 15 augustus 2002.

Zanger Boudewijn de Groot speelt dit jaar een belangrijke rol bij de jaarlijkse Indië-herdenking vandaag in Den Haag. De Groot, geboren op 20 mei 1944 in een Japans gevangenenkamp in het voormalig Nederlands-Indië, zal tijdens de ceremonie een voordracht houden. Hij zal onder meer ingaan op de dood van zijn moeder, nog geen twee jaar na zijn geboorte.

NOS Actueel doet tussen 17.00 en 17.55 uur verslag van de herdenking. In deze live-uitzending spreekt presentatrice Henny Stoel samen met Boudewijn de Groot over de verhalen die hij meekreeg over de Indië-tijd en de invloed ervan op zijn verdere leven.
Het programma staat ook uitgebreid stil bij de zogenoemde 'buitenkampers', de circa 170.000 Nederlanders en Indische Nederlanders die tijdens de Japanse bezetting van 1942 tot 1945 in het voormalige Nederlands-Indië buiten de kampen moesten zien te overleven. Dit in tegenstelling tot de 120.000 mannen, vrouwen en kinderen die in krijgsgevangen- en interneringskampen werden vastgehouden.
De veelgehoorde opmerking dat de 'buitenkampers' daarmee een hel op aarde konden ontvluchten, blijkt een misvatting. Uit de vele overlevingsverhalen ontstaat een beeld van een leven vol gevaar en ellende. Men moest soms onderduiken of de illegaliteit in om aan voedsel te komen, zo blijkt uit de reportage die in samenwerking met het geschiedenisprogramma Andere Tijden (NPS/VPRO) werd gemaakt.
Aandacht is er natuurlijk ook voor de officiële ceremonie van eerder op de dag, waarbij de capitulatie van Japan en de bevrijding van voormalig Nederlands-Indië precies 57 jaar geleden wordt herdacht.
Een kabinetsdelegatie zal een bloemenkrans leggen bij het Indisch Monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Japanse bezetting.

Historische opnamen Wim Kan
De NOS toont vanavond in het herdenkingsprogramma unieke beelden van een optreden van Wim Kan in 1957. In dat jaar blikte hij op televisie terug op de manier waarop hij tijdens de Japanse bezetting dwangarbeiders aan de Birrna-spoorlijn probeerde op te vrolijken. Hij zong toen op Koninginnedag (31 augustus 1943) een aantal liedjes voor meer dan 1500 Nederlandse gevangenen. De beelden kwamen onlangs boven water in het omroeparchief. Voormalig dwangarbeider Nico Anten haalt herinneringen op aan deze bijzondere optredens van Wim Kan.

Boudewijn de Groot zingt vanavond het lied "Moeder" bij het Indië-monument in Den Haag. De artiest werd op 20 mei 1944 geboren in een Japans gevangenenkamp in voormalig Nederlands-Indië, maar verloor zijn moeder al op peuterleeftijd.


Omhoog
Terug