De zanger op nummer 1 is trots

auteur: Nico Postma
geplaatst in: Twentse Courant Tubantia, zaterdag 24 december 2005

"IK DOE NOOIT aan lijstjes", zegt zanger Boudewijn de Groot over de Top 2000, die maandag op Radio 2 begint. De 61-jarige zanger staat met vijftien liedjes in de lijst en op de eerste plaats staat zijn lied 'Avond.

' "Het zou huichelachtig zijn te zeggen dat het me niets doet. De eerste plaats in de Top 2000 voelt hetzelfde als het winnen van een Edison of spelen voor een uitverkochte zaal. Het streelt mijn ego."
Boudewijn de Groot zit tussen kerst en nieuwjaar niet aan de radio gekluisterd. "Als ik de radio aanzet, zal ik wel naar de Top 2000 luisteren. Wellicht dat ik de radio op oudejaarsavond wel speciaal aanzet voor de laatste drie nummers."
De zanger heeft een kerstkaart gestuurd aan radiopresentator Bert Kranenbarg, want hij heeft het toch wel een beetje aan hem te danken dat het nummer 'Avond' boven aan de Top 2000 prijkt. "Nee hoor, niet dankzij mij, maar dankzij de luisteraars van Radio 2 staat het lied op de eerste plaats," reageert Kranenbarg. "Het klopt wel dat ik op de radio niet onder stoelen of banken heb gestoken dat ik 'Avond' een heel mooi lied vind. Ik heb de luisteraars er diverse malen op gewezen dat ze op het lied kunnen stemmen. Het intro van het lied komt iedere dag voorbij in mijn programma in de rubriek 'Mijn bijzondere avond', waarin mensen hun persoonlijke verhaal vertellen bij bepaalde muziek.'De mooie woorden roepen een prachtige sfeer op," oordeelt de presentator over de nummer 1 van de Top 2000. "De combinatie met de muziek bezorgt me nog steeds kippenvel, vooral in het middenstuk: 'Maar de dingen in de kamer kunnen levenloze dingen zijn.' Fijne, warme, prettige woorden."

Zo kan iedereen zich wel met een deel van de tekst identificeren, vermoedt Boudewijn de Groot. "Voor de een is dat 'Je kunt niet zeker weten', voor de ander is het 'Ik geloof, ik geloof in jou en mij'. Dat zal wel verklaren waarom het nummer op 1 staat. Ik heb nog nooit zoveel reacties gehad op een nummer, via e-mail en brieven. Voor mij is het ook een heel persoonlijk nummer, hoewel Rob de Nijs het dertig jaar geleden al zong. Lennaert Nijgh (vriend en inmiddels overleden, red.tct) schreef het oorspronkelijk voor zijn vrouw Anja Bak, die nu de mijne is. Ik heb het tien jaar geleden aangepast met een aantal regels, waaronder 'Ik zie het vuur van hoop en twijfel in je ogen en ik ken je diepste angst' en 'het verleden geeft geen zekerheid'. Juist die regels verwoorden mijn huidige relatie met Anja."

Dat 'Avond' nu de eerste plaats bezet van de Top 2000 is voor Boudewijn de Groot en Bert Kranenbarg geen verrassing. "Het was tijd dat er iets anders voor Bohemian rhapsody van Queen in de plaats kwam. Er is sprake van een hang naar melodieuze en romantische nummers. Bovendien is het lied Nederlandstalig en weten de mensen waar het over gaat," zegt Boudewijn de Groot. Kranenbarg: "Bohemian rhapsody leek altijd zo'n onaantastbaar nummer. Kennelijk hadden de fans er te veel vertrouwen in dat het nummer automatisch wel weer op de eerste plaats zou eindigen."
Dat Queen niet meer op 1 staat is volgens Kranenbarg beslist geen complot van de djs van Radio 2, maar wel goed nieuws voor de Queen-fans. "Die hoeven nu minder lang te wachten tot het nummer wordt gedraaid."

Top 2000, vanaf maandag 00.00 uur, Radio 2.
Red.: Het ligt niet aan ons, het is niet onze fout. Er is van hier niets ondernomen, ons is niets te verwijten.


Omhoog
Terug