De nieuwste aanwinst van 'Flikken'

Op mijn leeftijd uit de kleren gaan?
Lijkt me een beetje onsmakelijk!

auteur: nn
geplaatst in: Story (België) 38, 15 september 2004.

We kennen hem natuurlijk allemaal van tijdloze songs als 'Meisje van zestien' en 'Verdronken vlinder', maar zanger Boudewijn de Groot (60) is ook een begenadigd acteur. Dat bewijst hij met brio in de nieuwe 'Flikken' -reeks, waarin hij de rol vertolkt van Robert Nieuwman, een psycholoog in dienst van de Nederlandse Rijkspolitie. "Net als mijn personage ben ik iemand die twee keer nadenkt voor hij zijn mond opendoet", zegt Boudewijn.

In de populaire TV1-reeks gaat Boudewijn de Groot samen met Andrea Croonenberghs (Britt) en haar collega's op zoek naar een seriemoordenaar die ongenadig toeslaat in de Nederlandse en Vlaamse studentenmilieus. "Niemand moest mij overtuigen om gedurende één seizoen een rol in Flikken te vertolken", zegt hij. "Iedereen kent me natuurlijk als zanger, maar ik voel de behoefte om me ook op andere manieren artistiek te uiten."
Voor hij het aanbod kreeg om in de reeks te acteren, had Boudewijn nog nooit een aflevering van Flikken gezien. Die schade heeft hij echter snel ingehaald. En wat hij zag beviel hem.
"Ik vind Flikken een héél goede serie. Vooral van de tweede en derde reeks was ik onder de indruk,
je merkt aan alles dat de makers hun vak steeds beter onder de knie krijgen.
De acteurs raken ook steeds beter op elkaar ingespeeld."

"Ik hoef me niet te
bewijzen als acteur,
ik wil me gewoon
amuseren"
Flikken was Boudewijns eerste grote televisierol. "Voordien speelde ik wel al een hoofdrol in Let The Music Dance, een film uit 1990 van Pim de la Parra, ik had ook bijrolletjes in enkele Nederlandse series, o.m. in Baantjer.
Ik hen nooit een toneelopleiding gevolgd. Op de middelbare school speelde ik wel vaak in toneelstukken, ik had toen een leraar die gepassioneerd was door regisseren en me heel veel heeft geleerd. Hij besmette me met de acteermicrobe, maar helaas was ik toen niet bijster goed. (lacht) Ik zag er dan ook het nut niet niet van in om me in te schrijven in een toneelschool."
Getrouwd met mijn manager
Boudewijns personage in Flikken is een intelligente, onopvallende man die twee keer nadenkt voor hij zijn mening uit. "Robert Nieuwman is een psycholoog die zich verdiept in de psyche van seriemoordenaars.
"Ik heb het hart niet
op de tong en ben
allesbehalve impulsief"
Hij wikt constant zijn woorden en gaat zelden of nooit overhaast te werk. Dat zijn allemaal dingen die ik bij mezelf herken. Ik heb het hart niet op de tong en ben alles behalve impulsief! Dat Nieuwman en ik zo op elkaar lijken is natuurlijk geen toeval. De rol is me letterlijk op het lijf geschreven, de scenarist creëerde het personage met mij in het achterhoofd.
Op zijn zestigste voelt Boudewijn helemaal niet de behoefte om zich te bewijzen als acteur. "Ach, ik wil me gewoon amuseren. Het is natuurlijk mooi meegenomen dat Flikken een echt kijkcijferkanon is, maar daar lig ik eerlijk gezegd niet wakker van. Als de serie elke week slechts 100.000 kijkers zou halen, had ik nog toegezegd.
Voordien heb ik uiteraard een en ander besproken met mijn manager. Dat moet ook wel want ik ben ermee getrouwd, (lacht) inderdaad, mijn vrouw is ook mijn manager. Samen hebben we bekeken welke gevolgen mijn rol in Flikken zou hebben, ik ben er vaak door van huis. Als ik twee of drie dagen na elkaar opnames heb, blijf ik in een hotel in Gent overnachten.
Of ik bereid ben om voor mijn rol uit de kleren te gaan? (lacht) Ik heb daar geen morele bezwaren tegen, hooguit enkele esthetische bedenkingen. Op mijn leeftijd wordt dat een beetje onsmakelijk, vrees ik." (lacht).


Omhoog
Terug