Boudewijn de Groot

Bij de Trappisten van de Achelse Kluis

auteur: nn, foto: RKK
geplaatst in: website RKK, 30 september 2001

Iedereen kent hem van ‘Mijnheer de president’, ‘Het land van Maas en Waal’ en ‘Testament’.

Hits die inmiddels ruim 30 jaar oud zijn en onvermijdelijk jeugdherinneringen oproepen. Want wie kent nu niet de tekst van de liedjes uit zijn hoofd? Stuk voor stuk zijn ze gezongen door Boudewijn de Groot.

In de loop van de jaren bleef hij ingetogen liederen maken, vaak samen met tekstschrijver Lennaert Nijgh. Vorig jaar nog speelde De Groot opnieuw de hoofdrol in de musical Tsjechov en begin volgend jaar komt er een nieuwe cd mét tournee.

Protestzanger heeft hij nooit willen zijn, ook al kreeg hij dat stempel in de roerige jaren 60. Die flower power tijd, vol verzet en experiment, bracht hem wel de belangstelling voor spiritualiteit. Van religieuze regels en discipline moet hij weinig hebben. Zijn spiritualiteit vloeit meer voort uit melancholische gevoelens. Die overvallen hem op een berg, in de natuur, of abdij.

Voor Kruispunt ging hij drie dagen het klooster in, bij de Trappisten van de Achelse Kluis. Een van oorsprong strenge orde, net over de grens bij Eindhoven.

Boudewijn de Groot neemt zijn ‘opdracht’ uitermate serieus en slaat geen van de zeven kerkdiensten per dag over. Ondanks het strakke stramien, neemt hij uitgebreid de tijd om de broeders kritisch te vragen naar hun vrijheden en verplichtingen.

Hij vraagt zich af waarom God in de westerse religies altijd stilte is. Om die stilte vervolgens ’s avonds te doorbreken met het zingen van door de broeders aangevraagde nummers. Een feest van herkenning, want bijna alle broeders hebben voor ze intraden, wel een optreden van Boudwijn de Groot bijgewoond.

Boudewijn de Groot bezocht de St. Benedictusabdij De Achelse Kluis, De Kluis 1, Hamont (België).
Zie de artikelen op de pagina: Telkens weer, Boudewijn de Groot in het klooster.


Omhoog
Terug