Top 200(0/7)

Lobby voor opname nummers in Top 2000 keihard afgestraft

auteur: Jorn Agterberg
geplaatst in: Radioactive.blog.nl (internet), donderdag 22 november 2007.

Het nummer Avond van Boudewijn de Groot stond twee jaar geleden op nummer 1 in de Radio 2 Top 2000. Deze hoge notering verdiende de plaat door een lobby van
fans *) van De Groot. Wat zij kunnen, kunnen wij ook dachten zowel de mensen van het Dagblad van het Noorden als een aantal activistische christenen. Die lobby is door Radio 2 echter keihard afgestraft.

Het Dagblad van het Noorden riep haar lezers op om te stemmen op een nummer van Ede Staal, want het was in alle voorgaande edities van de Top 2000 niet gelukt om de zanger in de eindlijst te krijgen. Eenzelfde actie kwam van christenen die zich verenigd hebben in 'Christenen op Hyves' en via die community probeerden ze om de band Hillsong United een toppositie te bezorgen met een religieus nummer.

Beide nummers stevenden af op een notering in de top 10 van de lijst der lijsten. Radio 2 heeft daarop besloten om de twee nummers te schrappen uit de keuzelijst voor de Top 2000. In Trouw zegt zendermanager Kees Toering "de Top 2000 is geen speelbal van welke belangenvereniging dan ook. De charme van de lijst is juist dat die wordt samengesteld door de Nederlanders. Dat gevoel mag niet worden ondergesneeuwd".

Volgens een woordvoerder van Radio 2 kan de situatie van dit jaar niet vergeleken worden met die van twee jaar geleden toen Avond op nummer één stond. Het nummer van Boudewijn de Groot is namelijk een echt Radio 2-nummer en de opname in de lijst heeft een versterkend effect gehad op de populariteit van het nummer in andere edities van de lijst.

Het mooie is dat de hele lobby van de krant én van de christenen een averechts effect heeft gehad. Ze geloofden er heilig in dat ze door massaal stemmen hun favoriete platen (hoog) in de Top 2000 konden krijgen, maar nu is het geen eens meer opgenomen in de keuzelijst.

*) Dat is, nog steeds, een vooringenomen uitspraak. Hoe komt 'men' aan deze wetenschap?
'Gestuurd' voorzover hier bekend is het zeker niet. En wat te zeggen van het 'pluggen' door Radio 2 zelf? (red.)


Omhoog
Terug