Opa Boudewijn weer op 1

Na jaren van afwezigheid

auteur: Jan Uriot, foto's Edwin Janssen, Peter Pijlman
geplaatst in: Prive, oensdag 14 februari 2007

Het is een unieke prestatie Boudewijn de Groot(62) is met zijn nieuwste album 'Lage Landen' uit het niets op de eerste plaats van de Album Top 100 terechtgekomen.
Hiermee is de troubadour de oudste Nederlandse artiest ooit die dat voor elkaar kreeg. Na de dood van Lennaert Nijgh leek de vlam gedoofd. Het 'heilige moeten' was er voor Boudewijn af. Uit onverwachte hoek kreeg hij toch weer inspiratie: zijn vier kleinkinderen…

Drie huwelijken, drie kinderen en vier kleinkinderen(de vijfde is op komst) De eenzame fietser is allang zo eenzaam niet meer Boudewijn de Groot kan terugkijken op een rijk leven en een glansrijke carrière. In 2002 leek er aan die schitterende loopbaan een einde te zijn gekomen. Op 57- jarige leeftijd overleed zijn tekstdichter Lennaert Nijgh. Ook voor Boudewijn leek de vlam gedoofd,want daags na het afscheid van Lennaert liet hij zich ontvallen dat het 'heilige moeten' er voor hem vanaf was.
Vijf jaar later verrast hij vriend en vijand, maar vooral de fans, door uit het niets de nummer één - plaats van de Album Top 100 te bereiken met zijn nieuwste cd Lage Landen.
Volgens de troubadour is dat vooral te danken aan zijn kleinkinderen. Zij houden hem jong en geven hem tegenwoordig inspiratie. Voorbeeld daarvan is het nummer Spelende meisjes,dat over de culturele verschillen in de Nederlandse samenleving gaat. Lange tijd lag de tekst in een bureau te verstoffen. Boudewijn wist niet goed wat hij ermee moest. Tot hij zich enkele maanden geleden liet inspireren door de karakters van zijn kleinkinderen.Hij paste de tekst aan, componeerde er muziek bij en volgens kenners is Spelende meisjes hét hoogtepunt van zijn nieuwste album. Wie denkt dat Boudewijn constant met zijn nageslacht aan het rondsjouwen is, komt bedrogen uit. 'Boudewijn is gek op zijn kleinkinderen, 'weet een ingewijde.'Maar hij moet er niet aan denken om wekelijks met ze naar een pretpark of dierentuin te gaan. Zo'n opa is hij nou ook weer niet.Als ze wat ouder zijn, zal hij vast meer met ze ondernemen. Hij houdt van discussieren en tja, dat gaat nog niet echt.Die levensbeschouwende gesprekken kan hij uitstekend voeren met zijn drie kinderen. Daar geniet hij hevig van. Marcel en Caya zijn voortgekomen uit het huwelijk met Anneke Versteeg en Jim uit zijn huwelijk met Alma Netten. Tegenwoordig deelt Boudewijn lief en leed met Anja Bak.'

Rouwverwerking

Zoon Marcel blijkt overigens medeverantwoordelijk voor het jongste succes van Boudewijn. Hij gaf zijn vader enige tijd geleden de cd Folk is the new black van Janis Ian.
Het cadeau viel niet alleen in de smaak, het gaf Boudewijn de Groot ook de nieuwe richting aan die hij moest gaan in zijn carrière. Het lang bekende pad van Welterusten meneer de president. Hoe sterk is de eenzame fietser en Het land van Maas en Waal wilde hij na veertig jaar wel verlaten voor iets nieuws. Het werd Nashville. Daar zocht hij het afgelopen jaar naar de wortels van de folk en countrymuziek. Ook zijn vaste muzikale begeleiders Ernst Jansz en Jan Hendriks wist hij enthousiast te maken voor dit muziekgenre,Boudewijn nam met de - ex Doe maar -muziekanten in Nederland een aantal nummers op en liet in Nashville, de huidige woonplaats van Janis Ian, in de Masterlink Studio de cd afmixen door producer Chad Haily.
Door de dood van Lennaert was Boudewijn zelf gedwongen om zelf in de pen te klimmen. Dat heeft hij volgens de kenners en fans niet onverdienstelijk gedaan. Uiteraard ontbreekt Lennnaert niet op Lage Landen. Eén ongebruikt lied is helemaal van diens hand en twee andere teksten heeft Boudewijn zelf afgemaakt. Het waren waardevolle notities die na zijn overlijden werden gevonden tussen de administratie van Lennaert. Boudewijn heeft lange tijd nodig gehad om het verdriet te verwerken en denkt nog dagelijks aan zijn vriend. In een interview zei hij daar enige tijd geleden over: 'Als ik de hond uitlaat, kijk ik wel eens omhoog en denk ik: Waar zou hij nu zijn? Zijn leven was nog niet af. Ik weet zeker dat we samen nog heel veel moois hadden kunnen maken.'

red: Dit artikel is door Prive geheel zelf bedacht en niet te beschouwen als een interview.


Omhoog
Terug