'n Single met eeuwigheidswaarde

auteur: Theo Temmink, foto: ANP
geplaatst in: Plus magazine, november 2007

Wat is het verhaal achter de nr. 1 van de jaren '60, 'Pastorale'? We vroegen het Liesbeth List, die het lied samen met Ramses Shaffy zong, en Boudewijn de Groot, die de muziek componeerde.

Opvallend: een van de grootste Nederlandstalige hits aller tijden, 'Pastorale', is opgenomen in Berlijn! In West-Berlijn om precies te zijn, want zo heette dat nog in 1968. En de klanken die u hoort, van het monumentale intro tot het subtiele, elegante klavecimbelspel, zijn Duits - gespeeld door een Duits orkest met Duitse musici.
Liesbeth List: "Ik ben in 1968 met arrangeur Bert Paige één week in West-Berlijn geweest om mijn solo-lp 'Pastorale' op te nemen. We werkten in een studio op de eerste verdieping, met uitzicht over De Muur richting Oost-Berlijn. Ramses is toen één dag naar Berlijn overgekomen voor ons duet 'Pastorale'." Ze had kort daarvoor het jonge, talentvolle duo Boudewijn de Groot (muziek) en Lennaert Nijgh (tekst) gevraagd enkele liedjes voor haar te schrijven. Liesbeth: "Ik herinner me goed dat Boudewijn op een dag 'Pastorale' kwam laten horen aan Ramses en mij, in mijn huis in Amsterdam. Boudewijn ging op de grond zitten met zijn gitaar en zong het nummer voor ons voor. Dat was de eerste keer dat we het hoorden. Ramses en ik waren meteen enthousiast, al begrepen we de tekst aanvankelijk niet."

'Liefdesverhouding'

'Pastorale' gaat over een onmogelijke liefde van een meisje voor de allesverzengende Zon. De sterke man tegenover de kwetsbare vrouw. Boudewijn de Groot: "Lennaert liet zich door van alles inspireren, waaronder Mozarts 'Die Zauberflöte' en Shakespeares 'The Tempest'. Zoals bij veel van dit soort symbolische poëzie kun je er allerlei soorten relaties in zien." Wat verklaart het enorme succes van Pastorale? Liesbeth List vindt dat het arrangement niet verouderd is, niet gedateerd klinkt. Boudewijn de Groot roemt eveneens het theatrale arrangement, met het uit duizenden herkenbare intro. Als bepalende factor noemt hij ook "de tegenstelling maar tevens harmonie tussen Ramses en Liesbeth en natuurlijk de chemie tussen die twee. En in het verlengde daarvan hun beider achtergrond en verleden: al zoveel jaar samen en in een soort vreemde 'liefdesverhouding." Ook prijst hij het muzikale verschil tussen "de bombast, het theatrale van het mannelijke, waar Ramses natuurlijk wel raad mee weet, en het tedere, lieflijke en melodische van de vrouw."

Arrangeur Bert Paige

Zoals gebruikelijk schreef Lennaert Nijgh eerst de tekst, gaf die aan Boudewijn de Groot, die er de muziek bij componeerde. De Groot is vol lof voor arrangeur Bert Paige, een Belg (uit Gent), die eigenlijk Albert Lepage heette. "Bert voelde als geen ander aan wat ik bedoelde en waar ik heen wilde. En wat je bij weinig arrangeurs tegenkomt: hij was zich voortdurend bewust van de tekst - wat veel verder ging dan buisklokken laten horen als er in de tekst sprake was van klokken."

'Pastorale', het favoriete nummer van de Pluslezers, werd op de valreep van de jaren '60 als single uitgebracht. Het kwam de Top-40 binnen op 27 september 1969, stond er veertien weken in en bereikte nr. 3 als hoogste positie. Liesbeth: "Maar inmiddels heeft het eeuwigheidswaarde."

Liesbeth List is vereerd met de verkiezing van Pastorale tot de nummer één van de Plus Top-50 van de jaren '60. "De Pluslezers hebben het bijzondere van 'Pastorale' herkend, de tijdloosheid. Het is zó krachtig - en het lijkt met de jaren alleen maar krachtiger te zijn geworden. Overigens zie ik deze verkiezing ook als een ode aan Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh."


Omhoog
Terug