Pep forum

Waarom NEE tegen Nederlands

auteur: nn
geplaatst in: Weekblad PeP nr 24, 15 juni 1968

Waarom, vraagt Pep, maken popsingles in de Nederlandse taal nooit een serieuze kans voor de TOP 40? Is het Engels een absolute voorwaarde om met een hit voor de dag te komen? Natuurlijk zijn er Nederlandse tophits, zoals van Boudewijn de Groot, of van Toon Hermans, Sonneveld enz., maar dat zijn toch platen die niet overwegend door tienerpubliek gekocht worden en bepaald geen "pop"muziek uitmaken.
Nee, wij kunnen als enige voorbeelden noemen Peter Koelewijn, die met "Kom van dat dak af" een hit scoorde en jaren later de popart-groep HET met "Ik heb geen zin om op te staan". En Ronnie & The Ronnies niet te vergeten met "Beestjes". weet je wel!

Maar PEP zou het een enorme stunt vinden wanneer bijvoorbeeld eens een groep als - we noemen maar wat - The Motions met een Nederlands-talige plaat op de markt kwam! Waarom kan een plaat als "Nellie The Horse", niet gewoon "Nellie het paard" heten, Motions? Waarom altijd alleen maar Engels? Is onze eigen taal niet goed genoeg?
Trouw, en hou van jou rijmt even goed als Love you, en so blue. Nou dan... Vertel ons eens eerlijk waarom jullie denken dat een "Engelse" plaat van een Nederlandse beatgroep het nou per se beter doet dan een Nederlandse plaat?!
We are hier erg benieuwd naar!


Omhoog
Terug