auteur: redactie
geplaatst in: OOR (internet), vrijdag 11 januari 2008

In 2008 is het 50 jaar geleden dat de single Rock Little Baby Of Mine van The Tielman Brothers de geboorte van de Nederlandse rock & roll inluidde. Kortom, in 2008 bestaat de Nederlandse popmuziek een halve eeuw. Om deze mijlpaal te vieren en stil te staan bij het verleden hebben diverse media, (belangen)organisaties en platenmaatschappijen (o.a. OOR, NPS, Muziek Centrum Nederland, Buma Cultuur, Noorderslag, Universal, Fonos.nl/Beeld en Geluid) de handen ineengeslagen en een groot aantal initiatieven ontplooid.

Muziektijdschrift OOR grijpt deze gelegenheid aan om in zijn eerste editie van 2008 (vanaf 17 januari in de winkels) eens flink uit te pakken met bijzondere interviews met Nederpop-coryfeeën van toen en nu, portretten van ‘vergeten’ helden en opmerkelijke verhalen uit de Nederpopgeschiedenis.

Zo zijn er interviews met Barry Hay, Boudewijn de Groot, Claw Boys Claw, Opgezwolle, Extince, Voicst en Jerney Kaagman en lezen we hoe Bløfs Peter Slager zijn helden Huub van der Lubbe en Thé Lau ontmoette. Verder zochten én vonden we Nederpop-aartsvader Andy Tielman, de eerste echte Nederpunk Paul Tornado, het enigma The Serenes en de mannen achter het Excelsior-label. Tussendoor blikken we met DJ Rob terug op de roemruchte dagen van ‘gabberhol’ Parkzicht, presenteren we de Nits voor Beginners en staan we vijfmaal stil bij De Dag Dat: Urban Dance Squad-debuut Mental Floss For The Globe over de wereld raast, Venus op 1 staat in Amerika, Jan Akkerman de beste gitarist ter wereld is, De Bom ontploft en Herman Brood springt…

Last but not least is er de definitieve NL Top 50: de vijftig beste Nederlandse popalbums aller tijden, zoals gekozen door honderd vaderlandse critici en smaakmakers. Als eerste tien zijn daarbij geëindigd:

1. Urban Dance Squad – Mental Floss For The Globe (1989)
2. Herman Brood & His Wild Romance – Shpritsz (1978)
3. Spinvis – Spinvis (2002)
4. Johan – Pergola (2001)
5. Opgezwolle – Eigen Wereld (2006)
6. Bettie Serveert – Palomine (1992)
7. Boudewijn de Groot – Voor De Overlevenden (1967)
8. Daryll-Ann – Weeps (1996)
9. Golden Earring – Moontan (1973)
10. Doe Maar – Doris Day En Andere Stukken (1982)

En dat is nog maar het begin, want OOR zal gedurende 2008 met zekere regelmaat terugkomen op 50 Jaar Nederpop, telkens met bijzondere interviews, niet eerder vertelde verhalen en wat zich verder aan opmerkelijks aandient.

OOR 1 ligt vanaf 17 januari in de winkels.


Omhoog
Terug