De Gulden Ontsporing 2004

Slotevenement (van 20u tot 23u30)

auteur: Jari Demeulemeester, foto Dirk Leemans
geplaatst in: De Standaard, 12 juli 2004

Het orgelpunt op deze editie van De Gulden Ontsporing is het concert van Boudewijn de Groot. Het wonderkind van zestig nodigt bevriende Vlaamse artiesten uit die elk een aantal klassiekers uit zijn repertoire zullen vertolken. Ronny Mosuse, Raymond van het Groenewoud, Mich Walschaerts (Kommil Foo), Kathleen Vandenhoudt, Yasmine, Guy Swinnen, Roland, Stijn, Jo Lemaire, Admiral Freebee en Laïs zetten elk hun tanden in hun favoriete song van Boudewijn de Groot. Smeer alvast uw stem voor een fantastisch muzikaal feest.

Boudewijn De Groot, de koning van Nederlandstalige liedjes met klasse, de man die samen met Lennaert Nijgh het verdriet en de lust van zovele generaties heeft vertaald in sterke teksten en meespelende, voordien nooit gehoorde muziek in onze taal,wordt in 2004 zestig en viert bovendien zijn veertig jaar carrière. Dit is maar één van de vele uitstekende redenen waarom hij vanavond de Gulden mag afsluiten.

Maar meneer 't is een Hollander, wat heeft die nu met de Gulden Sporen te maken?" Wel, beste vrienden, de geschiedenis van de Vlaamse Beweging draait voor een groot stuk om de emancipatie van onze taal,ons sterkste expressiemiddel.En die is toevallig dezelfde als die van onze Noorderburen. Bovendien is Bo ook Vlaams,want thematiek en sfeer van De Groot zijn veertig jaren lang heel sterk, zelfs diepzinniger, doorgedrongen tot Vlaamse jonge mensen, en meegegaan in de volwassenheid van tienduizenden Vlamingen.

Op de Brusselse Grote Markt zouden die literaire juweeltjes, die subtiele kleinoden echt niet misstaan. Zo gezegd, zo gedaan: twintig muzikanten, twee orkestleiders, een half dozijn lokale artiesten, en die vele honderden toeschouwers zullen vandaag een warme hulde brengen aan een verre vriend,een kunstenaar die in de harten van zoveel toeschouwers is geslopen.

Is er nog een artistieke uitdaging: ja,eens uitklaren hoe het Nederlands van Boudewijn bekt in de mond van artiesten in andere zangstijlen en poptalen. Het is voor de gasten dan ook een heel bijzonder moment:een aantal onder hen heeft het al met Bo gedaan, of met zijn nummers, voor anderen zal het een vuurproef zijn.

Markt naar de teksten van de Groot op hoezen van platen, cd's of dvd's, of breng zo een tekstboekje mee. Dan kan u gegarandeerd de hele avond zingend mee,dan wordt het podium het'eiland in de verte'op een kolkende oceaan en dat is dan weer een gelegenheid om in zijn prachtige nieuwe cd te duiken.

Fotocompilatie van Boudewijn in De Gulden Ontsporing


Omhoog
Terug