Veel leuke en bijzondere momenten bij 50 jaar Nederpop Live

auteur: Jan van der Plas, foto's: Jaap Reedijk
geplaatst in: OOR (internet), zaterdag 04 oktober 2008

De viering van 50 JAAR NEDERPOP mag je zonder de Golden Earring, Doe Maar, Nits, Anouk, Kane, Tiësto en Within Temptation niet compleet noemen. Niettemin is het programma van het verjaardagsfeestje van de vaderlandse popmuziek zo vol, dat afsluiter Bløf pas aan de beurt komt nadat de laatste tram en trein uit Amsterdam-Zuid vertrokken zijn.

De vrijwel uitverkochte Heineken Music Hall heeft er dan al een uitgebreid programma op zitten, met vele grote namen uit de Nederpophistorie. ANDY TIELMAN natuurlijk, die op zijn 72ste glunderend alsnog de waardering in ontvangst neemt die hem in zijn beginjaren al ten deel had moeten vallen. Hij opent de avond met een vitale uitvoering van Rock Little Baby Of Mine. Die andere oude rocker, Peter Koelewijn probeert, na een mooie KL 204, in Kom Van Dat Dak Af meteen al ‘bebopareboppend’ sfeer te brengen, maar daar is het net gearriveerde publiek nog even niet aan toe. Een half uurtje later gaat dat Boudewijn de Groot met Het Land Van Maas En Waal beter af.


 

ANDY TIELMAN
Dat de avond daarna niet één groot euforisch feest der herkenning wordt, ligt aan de rommelige opbouw van het programma. Acts uit het clubcircuit (Claw Boys Claw, Spinvis) worden afgewisseld met publieksfavorieten (De Dijk, The Scene, Jan Akkerman, Ten Sharp), camp (Piet Veerman, George Baker) met serieuze albumrock (Kayak, Alquin, Margriet Eshuys, Harry Muskee). De geprojecteerde interviews tussendoor halen de vaart uit de show en de lukraak gekozen beelden uit het Polygoonarchief leveren soms ongelukkige combinaties op met de liedjes. Een echte climax blijft daardoor uit. Het 4 ½ uur durende programma bevat echter meer dan voldoende leuke en bijzondere momenten om de bezoekers toch naar huis te laten gaan met het gevoel een memorabele avond te hebben beleefd.


 
PIET VEERMAN
Zo doet Syb van De Kast een zeer geloofwaardige interpretatie van Herman Brood, klinken Armand en Gruppo Sportivo als in hun beste jaren, blijkt Hans Vermeulen (Sandy Coast) nog altijd te beschikken over een van de mooiste stemmen uit de Nederpop, krijgt CCC Inc de hele zaal mee met Nederwiet en overdondert Extince met zijn Spraakwater. Verrassend hoogtepunt is het optreden van Het Goede Doel, dat opmerkelijk energiek klinkt in België, Vriendschap en Nooduitgang. Presentator en organisator Jan Douwe Kroeske heeft na hun optreden zelfs moeite om de beide Henken van het podium te krijgen. Ze waren graag nog even doorgegaan met de uitstekende begeleidingsband van de avond, bestaande uit toetsenist Ronald Kool, gitaristen Leendert Haaksma en Martijn van Agt, bassist Michel van Schie en drummer Hans Eijkenaar.


 
KRZIP
Mooi is ook te zien hoe de jonge garde blijkt over het nodige historische besef te beschikken. Krezip doet naast haar klassieker I Would Stay een fraaie versie van Shocking Blue’s Venus. Johan excelleert in Miss Wonderful van de overleden Outsider Wally Tax en Voicst ontfermt zich over Buddy Joe van de Golden Earring. Dat hun eigen Everyday I Work On The Road moeiteloos overeind blijft tussen al die popklassiekers, schept vertrouwen voor de komende 50 jaar Nederpop. Wie het allemaal nog eens wil terugzien wordt op zijn wenken bediend: op zaterdag 11 oktober zendt Nederland 3 een uitgebreide registratie uit.


 
KAZ LUX EN JAN AKKERMAN


Omhoog
Terug