Recensie

Boudewijn zal Lennaert missen

auteur: Jan Broekhuizen
geplaatst in: Noordoostpolder 28 januari 2003

MUZIEK,
Boudewijn de Groot is een monument in de Nederlandse popmuziek en dus was 't Voorhuys zaterdagavond bij zijn voorstelling 'Andere tijden' volledig uitverkocht. En het publiek, voornamelijk 40+ kreeg waar voor zijn geld.

Boudewijn heeft een grote podiumervaring en dat is te merken aan de relaxte omgang met het publiek. Hij praat de nummers aan elkaar met een mix van zinvolle informatie en een vleugje humor en probeert niet krampachtig leuk te zijn. Een aantal keren passeerde de naam van de onlangs overleden Lennaert Nijgh, zijn schoolvriend en tekstdichter van veel van zijn successen. Hoewel hij ook in het verleden wel met andere schrijvers in zee is gegaan is de samenwerking met Lennaert toch altijd het gelukkigst geweest. De liedjes van Freek de Jonge en van Jan Rot, die werden uitgevoerd hadden mooie teksten en lagen goed in het gehoor, maar missen dat speciale, wat de twee-eenheid de Groot/ Nijgh zo uniek heeft gemaakt.

Boudewijn begon de voorstelling met drie succesnummers uit het verleden, 'Een meisje van 16'. Reiziger' en 'Jimmy'. Ze klonken als vanouds en soms mooier dan vroeger en dat vanwege de uitgebreide cast van musici, die hem begeleidden. Jan de Hont met zijn (volgens Boudewijn) 45 jaar ervaring stond daar met zijn gitaar alsof hij vanachter zijn zaterdagkrant was weggeplukt om een nummertje te spelen, maar deed dat wel zeer degelijk. Aan de andere kant van het podium zat ex 'Doe maar' coryfee Ernst Jansz achter de vleugel. Dat instrument is eigenlijk te statisch voor hem. Hij speelde keurig zijn partijen maar moest energie af en toe kwijt in een meestampend rechterbeen en kon zich pas helemaal uitleven in de begeleiding op wasbord van Monique Lansdorp, die een spetterend stukje country ten beste gaf op haar viool, in dit geval 'fiddle' genaamd. Laatstgenoemde violiste had overigens een belangrijk aandeel in de muzikale begeleiding. Met haar viool speelde ze mooie tegenstemmen en ze schroomde ook niet een eigen vioolsolo te spelen in het lied 'Reiziger', anders dan die welke destijds door Vera Beths op de plaat is gezet.

De voorstelling eindigde met het lied 'De engel is gekomen' van zijn cd 'Een nieuwe herfst' waarin een ieder zich prima kon uitleven en Åke Danielson mocht laten horen, dat hij behalve uit een keyboard ook uit wijnglazen, of een glasharmonica, muziek kan krijgen. Een toegift kon natuurlijk niet uitblijven, en Boudewijn greep daarbij terug, wat ook niet ongebruikelijk is, op oude successen. 'Verdronken vlinder' en 'Testament', die hij alleen begeleid met eigen gitaar zong. De nummers 'Onderweg' en 'Eva' samen met de bandleden waren een mooie afsluiting van een optreden, waarin Boudewijn de Groot heeft laten horen nog lang niet uitgemusiceerd te zijn. Maar hij zal Lennaert Nijgh missen.

Boudewijn de Groot & Band met 'Andere Tijden'. Theater 't Voorhuys, Emmeloord zaterdag 25 januari 2003.


Omhoog
Terug