Volgend jaar wordt Boudewijn De Groot zestig jaar.

auteur: nn
geplaatst in: nn medio oktober 2003

De generatie van mei '68 zal bij dit bericht wel een rilling over het lijf lopen, want De Groot was in de jaren zestig en zeventig een van de grote iconen van het betere lied in Nederland en Vlaanderen. De virtuoze teksten van tekstdichter Lennaert Nijgh gecombineerd met zijn muziek bepaalden mee de tijdsgeest. Inmiddels is Lennaert Nijgh overleden, maar de muziek en stem van De Groot zijn moeiteloos ouder geworden.

Begin van de jaren zestig neemt De Groot een aantal singles op, maar het is 'Meisje van 16' -een vertaling van het Aznavournummer 'Une Enfant'- dat eind 1965 voor het eerst zijn naam in de spots plaatst. Op een eerste titelloze plaat staan nog een rist van vertalingen waaronder liedjes van Bob Dylan, Paul Simon en Ray Davies. Het jaar daarop verschijnt 'Voor De Overlevenden' dat een instant classic in de Nederlandstalige muziek wordt. Talloze hits volgen.

Hij trekt zich halfweg de seventies volledig terug en gaat muziek studeren in de VS. Hij laat echter wel als acteur in onder meer "Tsjechow" en "Het Dagboek van Anne Frank" van zich horen.
Zijn meest recente cd heet "Een nieuwe herfst" en stamt uit 1996. Sedertdien toert De Groot geregeld in Nederland en Vlaanderen. In 1999 wordt hij door Koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.


Omhoog
Terug