Top 200(0/7)

Makkelijk evangeliseren in Top 2000 werkt niet

auteur: Roeland van Mourik
geplaatst in: Nederlands dagblad (internet), donderdag 22 november 2007

De Groningse zanger Ede Staal en gospelband Hillsong United zullen niet te horen zijn in de Top 2000. Chauvinisme en evangelisatie in de door Radio 2 georganiseerde Top 2000 zijn niet gewenst.

HILVERSUM - Het is nog niet eerder voorgekomen in het negenjarige bestaan van de Top 2000 dat er nummers geweigerd worden. Maar de hardnekkige lobby voor Ede Staal met het nummer 't Is nog nooit zo donker west en Hillsong United met Tell the world maakte het besluit onomkeerbaar. De nummers kwamen dankzij de lobby bijna in de top tien terecht.

Voor de Top 2000 roept Radio 2 luisteraars op op hun favoriete liedje te stemmen. Tussen Kerst en oud en nieuw worden vervolgens de tweeduizend populairste nummers gedraaid. De radiozender vindt het oneerlijk dat de 'lijst der lijsten' door lobbyacties een vertekend beeld krijgt en is bang dat zij een "speelbal wordt van georganiseerde acties".

Ard Mostert ontketende op Hyves een actie om Hillsong United op nummer 1 te krijgen. "We willen laten zien dat er een groep is die zichzelf christenen noemt. Een groep, geen fanclub van Queen of Led Zeppelin, maar van Jezus" schrijft Mostert op de Hyvespagina met de veelzeggende titel 'Jezus-fan'. Hij legt op de Hyvespagina verder uit hoe je kunt stemmen en sluit af met: "Dit is n van de makkelijke manieren van evangeliseren!" en: "Ik hoop dat het jaar 2007 afgesloten mag worden met de woorden: Tell the world that Jesus lives (Vertel de wereld dat Jezus leeft)."

Queen staat al jaren op 1 in de Top 2000 met het nummer Bohemian Rhapsody en is alleen n keer door Boudewijn de Groot van zijn plek verstoten. Mostert wilde die rol nu door Tell the World laten vervullen en zette daar de - volgens hem - zo'n tienduizend christenen die op Hyves actief zijn voor in. Als zij allemaal meedoen en ook hun vrienden mailen, ontstaat er een enorme kettingreactie, is de verwachting van de Hyver. Uiteindelijke doel van de actie is: "De bekering van mensen, ook al zou het er maar een zijn."

Het Dagblad van het Noorden promootte de in 1986 overleden Groningse zanger Ede Staal door haar ruim 150.000 lezers op te roepen op zijn liedje, dat al in de groslijst van 7500 nummers van de Top 2000 stond, te stemmen. 'Ede op En' kreeg de actie als motto mee.

"Onze actie is aan zijn eigen succes ten onder gegaan," zegt hoofdredacteur Pieter Sijpersma van het Dagblad van het Noorden teleurgesteld. Nuchter vervolgt hij: ",Jammer, maar ik begrijp het ook wel weer. Je kunt niet elk nummer dat vanuit chauvinisme wordt gepromoot in de Top 2000 laten voorkomen."

'Ede op En' was niet letterlijk bedoeld, zegt Sijpersma. "We wilden het nummer gewoon in de Top 2000, net zoals bijna alle dialecten in deze toplijst voorkomen."

Ondertussen zijn de reacties van noorderlingen verdeeld. 'Dit had je van tevoren kunnen bedenken' en 'Voorbijgegaan aan de wens van veel noorderlingen' zijn lezersreacties op de site van het Dagblad van het Noorden.

Op Hyves wordt ook verdeeld gereageerd op het initiatief van Hyver Mostert. "Ludieke actie. Mijn steun heb je, ook al ben ik zelf niet gelovig." Maar ook: "Dit soort domme initiatieven zijn voor mij een reden om op Stairway to heaven te stemmen."


Omhoog
Terug