Artiesten brengen hulde aan Boudewijn de Groot op Nekka-Nacht

Zo'n lieve en toffe man

auteur: Jeroen Struys, fotos: Gary Breyssem
geplaatst in: 'Nieuwsblad.be, woensdag 18 april 2007

De Nekka-Nacht brengt dit jaar hulde aan Boudewijn de Groot, de Nederlandse zanger van een hele rist aan kleinkunstklassiekers en momenteel opnieuw erg succesvol met zijn jongste cd 'Lage landen'.

Onder anderen Yasmine, Eva De Roovere en Lenny & De Wespen zullen de Groot fêteren. "Ik heb drie jaar geleden op de Gulden Ontsporing met Boudewijn al een duet gezongen" zegt Yasmine. "Het klikte meteen. Hij is misschien wat schuchter, maar het is zo'n lieve en toffe man."

De jonge Vlaming Lennaert Maes, van de groep Lenny & De Wespen, kijkt uit naar zijn Sportpaleisdebuut: "De Nekka-Nacht is leuk: hij biedt een staalkaart van het Nederlandstalige lied en je kan er proeven van nieuwe dingen. De laatste twee jaar zat ik in het publiek en nu wil ik er wel eens optreden."

De interesse voor de Nekka-Nacht is groot, vrijdagavond is het Sportpaleis al uitverkocht, voor zaterdag zijn er wel nog wat plaatsen vrij. Het Nederlandstalige lied is dan ook weer populair. Eva De Roovere, die al enkele Nekka's achter de rug heeft, spreekt van een trend: "Ik zing al jaren in het Nederlands, maar nu is er een opmars van Nederlandstalige groepen. Steeds meer zangers schakelen over op hun streektaal. Dat is positief: je mag je taal niet vergeten. Ook zullen wel wat Nederlanders in het publiek."

Ze krijgt bijval van Yasmine: "Het Nederlandstalige lied is zijn geitenwollensokkenimago ontgroeid."

Mooie zinswendingen

Hoe leerden de jonge artiesten Boudewijn de Groot kennen? Het antwoord is unaniem "via onze ouders". Lennaert Maes: "Ik ken de liedjes al van toen ik een peuter was. Mijn ouders waren grote fan en hebben mij genoemd naar zijn tekstschrijver, Lennaert Nijgh. En de tekst van Mijnheer de president heb ik als kind ooit nog gebruikt voor een poëziewedstrijd."

Yasmine kent Boudewijn de Groot van een best of-plaat van haar vader. "Sindsdien ben ik hem blijven volgen. Zijn liedjes zijn altijd charmant en hij heeft een heel eigen stemgeluid. Mijn lievelingsnummer is Waterdrager: een weird, psychedelisch nummer uit de jaren zestig. Met een dubbele bodem; dat is belangrijk."

Eva vindt Boudewijn de Groot een voorbeeld: "Liedjes moeten een verhaal vertellen en een boodschap meegeven. Boudewijn is daar erg goed in. Bovendien is zijn taalgebruik zo direct en zijn de zinswendingen zo mooi. Ik heb nooit eerder een nummer van hem gezongen, maar ga dat nu natuurlijk wel doen."

En gaan de drie ook iets speciaals doen? Lennaert: "Ik zal samen met Boudewijn Malle Babbe brengen. Ik zong dat ook al in Zo is er maar één. Ik heb Boudewijn nog maar heel even gesproken, maar hij was enthousiast. Zijn vrouw zei dat ze onze cd in hun auto speelden. Dat vind ik een fantastisch compliment."

Nekka-Nacht, 20 (uitverkocht) en 21 april om 20.30 uur in het Antwerpse Sportpaleis. Met Boudewijn de Groot, Kommil Foo, Guus Meeuwis, Lenny & De Wespen, Eva De Roovere, Peter Koelewijn, Yasmine en Marcel de Groot. Reserveren via 078-15.51.51.


Omhoog
Terug