Lennaert Nijgh-documentaire a.s. vrijdag opnieuw op tv

'Een tip van de sluier'

auteur: redactie
geplaatst in: Nieuws uit Maas en Waal, maandag 17 december 2007

De Avro herhaalt 'Een tip van de sluier' op vrijdag 21 december om 16.05 uur op Nederland 2. In de documentaire komen onder anderen Anja Bak, Astrid Nijgh, Josee Koning, Boudewijn de Groot, Rob de Nijs, Liesbeth List en Huub van der Lubbe aan het woord. Maker van Tip van de sluier is Jan Louter.

Geestelijke vader van 'Het Land van Maas & Waal' in beeld.
Documentaire over de geestelijke vader van 'Het Land van Maas en Waal', Lennaert Nijgh (Haarlem, 29 januari 1945 — Haarlem, 28 november 2002), een Nederlands tekstdichter.

Wie hij werkelijk was, daar komt niemand achter. In de ontroerende documentaire 'Tip van de sluier' van Jan Louter blijven de geïnterviewden telkens weer het antwoord schuldig. Na afloop van de voorvertoning in de Haarlemse Toneelschuur, begin deze maand, erkent zanger Boudewijn de Groot dat hij zich, na de dood van Lennaert Nijgh, als ‘de vierde weduwe’ beschouwde. De Groot: „Al voordat hij stierf had ik heimwee naar onze vroegste samenwerking. Het werd steeds moeilijker teksten van Lennaert te krijgen”.

"Tip van de sluier" is een drama over de artistieke glorie en het verval van de man die Het Land van Maas en Waal een eigen lied gaf.
De documentaire is opgebouwd volgens een fraai ritme tussen vroeger en nu, tussen schooljongens en volwassenen. We gaan mee met Boudewijn en Lennaert naar de jaren zestig en eerste successen, zoals Strand, Meisje van 16 en Meester Prikkebeen.
Land van Maas en Waal
Vervolgens komen we aan bij het meer nabije verleden. Nijgh als jongeman weet precies wat hij wil, zoals blijkt uit interviews. Hij schrijft teksten ‘die mijzelf aangrijpen’ en als er dan ergens een paradijs moet zijn, dan ligt dat ‘in het Land van Maas en Waal’. Boudewijn de Groot geeft toe dat hij nooit heeft geweten hoe zijn vriend de befaamde liederen schreef: „Zijn teksten waren altijd persoonlijk, gingen over een onbereikbare liefde of het verlangen naar vroeger, maar hij was niet iemand die aan een vriend persoonlijke ontboezemingen deed”.

Achter iedere deur die ik open doe
Doe jij een andere deur weer dicht
En zo blijf je verborgen
Nooit wordt er meer dan een tip van de sluier opgelicht

Tip van de sluier is te zien:
AVRO Close Up, zondag 16 december, 18.15u,


Omhoog
Terug