Teksten van Lennaert Nijgh met het warme ritme van BraziliŽ

De liefdes van Josee Koning

auteur: nn, foto: Jos Fielmich
geplaatst in: Multi Music Magazine, januari / maart 2005

Het moest er eens van komen, een combinatie van de twee grote liefdes van zangeres Josee Koning: BraziliŽ en Lennaert Nijgh. Met Josees nieuwe CD 'Verdronken Vlinder' gaat dan ook een lang gekoesterde wens in vervulling. Het album bevat vijftien stukken van Nijgh - waaronder een duet met Boudewijn de Groot - in een bijzondere Braziliaans getinte interpretatie.

Josee Koning is een absolute specialist op het gebied van Braziliaanse muziek. Ze verwierf bekendheid met Batida, de Braziliaanse fusionband waarmee zij drie CDs maakte en bracht inmiddels drie
solo-CDs uit. De laatste - 'Recorded in Rio'- bevatte voor het eerst ook Nederlands repertoire:
'Zonder jou', een tekst van Lennaert Nijgh op muziek van Henny Vrienten in een Portugese vertaling.
Josee is al heel lang vertrouwd met de teksten van Lennaert Nijgh. Ze was twaalf jaar met de tekstdichter getrouwd en hoewel het tijdens hun huwelijk niet tot een muzikale samenwerking kwam, werd daar wel vaak over gepraat. Tijdens de 'Hommage aan Lennaert Nijgh' van het Amsterdams Kleinkunstfestival 2000 was het eindelijk zo ver: Lennaert hoorde hoe Josee op onnavolgbare wijze 'Liefde Van Later' en 'Het Spaarne' zong. En zo groeide bij Josee het besef dat ze haar liefde voor de teksten van Lennaert Nijgh moest combineren met haar passie voor Braziliaanse muziek.
Met 'Verdronken Vlinder' is Josee daar zeker in geslaagd. De oorspronkelijke stukken zijn voorzien
van subtiele Braziliaanse arrangementen en opgenomen in Rio de Janeiro met Braziliaanse muzikanten. Heel speciaal zijn 'De Rover', dat Lennaert schreef voor Josee en 'Zomaar tegen het lijf', een onbekende tekst van Nijgh waar Josee zelf muziek bij schreef. En natuurlijk 'Als jij niet van mij houdt', een prachtig duet met Boudewijn de Groot.

'Verdronken Vlinder' is geproduceerd door gitaarvirtuoos Leonardo Amuedo, die in Nederland jaren samenwerkte met Josee Koning, maar ook met Trijntje Oosterhuis en Laura Fygi. Maar liefst vier bekende Braziliaanse arrangeurs werkten mee aan 'Verdronken Vlinder' evenals een groot aantal Braziliaanse muzikanten. Het resultaat is een heel bijzondere CD waarmee Josee het werk van Lennaert het subtiele ritme en de warme kleur van de Brazillaanse zon heeft gegeven.

Josee is ook live te horen met het werk van Lennaert Nijgh. Sinds half januari toert ze met zanger David Vos door Nederland met het programma 'Vleugels van Papier'.

www.joseekoning.nl


Omhoog
Terug