Nieuw album Boudewijn de Groot uit in januari

Boudewijn de Groot zingt nog steeds Nijgh

auteur: Ed Hoogeveen
geplaatst in: (internet) Nieuws, woensdag 20 januari 2007

Op 19 januari aanstaande verschijnt via Universal Music het nieuwe album De Lage Landen van Boudewijn de Groot. Op het door Tjeerd van Zanen geproduceerde album komen 13 nieuwe liedjes te staan die vrijwel allemaal in één keer zijn opgenomen. Aan het album zijn tekstuele bijdragen geleverd door Freek de Jonge en Jack Poels (Rowwen Hèze). Zelf heeft De Groot zes teksten geschreven. Daarnaast heeft hij gebruikgemaakt van een bestaande tekst van wijlen Willem Willink en drie teksten van zijn in december 2002 overleden vaste tekstschrijver Lennart Nijgh. "Deze cd heeft een compleet ander geluid dan de vorig twee," vertelt De Groot. "Waar Een Nieuwe Herfst en Eiland In De Verte teruggrepen naar de muziek en de arrangementen van mijn eerste platen, heb ik hier gekozen voor een kleine bezetting. Alleen de band waarmee ik de afgelopen tien jaar heb getoerd, vormt de begeleiding. Terwijl de muziek geïnspireerd is op wat tegenwoordig Americana wordt genoemd (…) Er staan drie teksten van Lennaert op, waaronder een sonnet dat hij in 1963 schreef en dat ik terugvond in mijn archieven. De twee andere schreef hij een jaar voor zijn dood. Ze bestonden slechts uit aanzetten die ik tot teksten heb uitgewerkt.(…) Het is de bedoeling dat de cd vol en rijk zal klinken en toch een intieme sfeer oproept, een sfeer waarin ik, en hopelijk het publiek met mij, me thuis voel." Vrijwel gelijk met de release van het album De Lage Landen start De Groot een gelijknamige theatertoer door Nederland en Vlaanderen. De tournee begint op 25 januari in Winterswijk en loopt door tot eind juni.

Volgens Universals marketingmanager Wilbert Mutsaers zijn de verwachtingen rondom De Lage Landen hooggespannen. "Ik vind het een uitzonderlijk goed album. Daarin sta ik overigens niet alleen, ook anderen die het album hebben beluisterd, zijn er bijzonder positief over. Los van het feit dat de vorige cd platina is geworden, je moet er nooit blind vanuit gaan dat een opvolger dat resultaat ook behaalt. Natuurlijk hoop ik wel dat het succes geëvenaard wordt. Ik denk zo'n 15.000 tot 20.000 stuks te gaan uitleveren."

De release van 'De lage landen van Boudewijn de Groot' op 19 januari, valt samen met de start van de gelijknamige theatertour. Die is te zien in verschillende zalen in Nederland en België en loopt tot eind juni.


Omhoog
Terug