In de groef - 'Avond'

auteur: Peter van de Berg, foto: Harry Heuts
geplaatst in: de Limburger, maandag 10 december 2007

Boudewijn de Groot is de enige Nederlander die tot nu de Top 2000 heeft aangevoerd. Zijn lied 'Avond' bereikte twee jaar geleden de eerste plaats in de ranglijst, dankzij een promotiecampagne op de radio onder aanvoering van dj Frits Spits.

Tot enkele jaren geleden hadden veel mensen niet eens van het nummer gehoord. 'Avond' kent echter een lange geschiedenis. Het liefdesliedje is oorspronkelijk in 1973 als 'De avond' geschreven door de inmiddels overleden tekstschrijver Lennaert Nijgh voor het album 'In de uren van de middag' van Rob de Nijs.

'De avond' bleef onopgemerkt tot Boudewijn de Groot in 1997 een nieuwe versie van het lied maakte voor zijn comebackalbum 'Een nieuwe herfst'. In eerste instantie wilde hij het nummer niet op de cd zetten, maar de zanger werd over de streep getrokken door zijn vrouw Anja Bak. Saillant detail is dat Anja Bak in de jaren zeventig gehuwd was met Lennaert Nijgh, de vaste tekstschrijver van De Groot.

Hoewel twee jaar geleden nogal wat beroering onstond vanwege het feit dat Boudewijn de Groot 'Bohemian Rhapsody' van Queen naar de tweede plaats verdrong, roept 'Avond' voor veel luisteraars van de Top 2000 nog altijd de associatie op met de periode van het jaar dat de lijst wordt uitgezonden. De donkere dagen tussen kerst en de jaarwisseling zijn uitermate geschikt om even een moment te mijmeren en stil te staan bij de dingen die het leven mooi kunnen maken. Het emotioneel geladen 'Avond' draagt daar zeker aan bij.


Omhoog
Terug