Boudewijn de Groot mat

auteur: Jacob Haagsma
geplaatst in: Leeuwarder Courant, donderdag 29 oktober 2009

Plaats: de Lawei, Drachten. Gebeurtenis: 'Wilde jaren, theaterconcert van Boudewijn de Groot.
Belangstelling: 865 personen (uitverkocht). Nog te zien: 31 maart (2010) in Leeuwarden.

Drachten - Boudewijn de Groot kneep er een jaartje tussenuit om flink bij te komen van zijn drukke tourschema's, de laatste jaren. In die tijd werd hij nog 65 ook, desondanks is hij weer op de planken. Nu met een semi-akoestische opzet, zonder drummer en met de man zelf tussen de muzikanten in plaats van ervoor.
Dat had heel mooi kunnen zijn, maar zo werd het niet. Het viel een beetje mat uit, zonder al te veel heilig moeten. Het probleem lag deels bij die akoestische insteek van de band vol Nederpop-toptalent (Jan Hendriks en Ernst Jansz uit Doe Maar, ke Danielson uit The Meteors en Time Bandits). De arrangementen getuigden van enige fantasie, maar erg veel dynamiek zat er niet in en de bluegrass accenten in 'Verdronken vlinder' waren een paar stappen te ver.
De Groot vertelde over zijn 'wilde jaren' en zong liedjes van vroeger en later. De melodische vrijheden die hij nam in oude krakers als 'Testament' en 'Een meisje van 16' duidden eerder op verveling dan op vlagen van creativiteit. Zijn stem heeft ook wel eens betere tijden gekend.
Deugde er dan zo weinig van? De Groot had zijn momenten in 'Malle Babbe' bijvoorbeeld. Of het blokje 'Indische' liedjes op eigen, nogal cru verwoorde teksten, maar prachtig gearrangeerd. Hij kan het nog steed, maar hij moet wat harder willen.

Kennelijk niet helemaal begrepen: Jan, Ernst en ke maken gn deel uit van de bands die worden genoemd. Ze zijn, in deze situatie, lid van de band van Boudewijnde Groot.
Aardig ook om de arrangementen van Ernst toch wel wat 'mat' te duiden. Gelukkig komt later toch weer een opsteker.


Omhoog
Terug