Laagland op hoogste plek

auteur: Johan van Slooten
geplaatst in: internet Weblog Johan van Slooten, vrijdag 26 januari 2007

Da’s nou toch aardig: amper drie dagen nadat ik een mooi verhaal over "Lage Landen" van Boudewijn de Groot heb geschreven, komt het album zomaar binnen op 1 in de Album Top 100!

En dat terwijl het ruim 33 jaar geleden is dat hij voor het laatst op 1 stond, met "Hoe sterk is de eenzame fietser". Nooit heeft iemand zo lang moeten wachten op een nieuw nummer 1-album.

Het zijn mooie tijden voor muziekliefhebbers, vrienden.(red. Hieronder de bedoelde recensie.)

Lage landen, hoge pieken
Net binnengekregen: de nieuwe cd van Boudewijn de Groot, "Lage Landen". Toegegeven, ik had hem al een tijdje in de vorm van een pers-cdr, maar het is toch mooier om "the real thing" in handen te hebben. Het oog wil ook wat, per slot van rekening.

Wat is dat toch met de Zestigers in de popmuziek. Bob Dylan, Paul Simon, Paul McCartney… allemaal al dik in de 60, maar ze weten van geen ophouden. Sterker nog: ze maken betere platen dan voorheen. Misschien omdat het allemaal niet meer hoeft, misschien omdat ze hun muzikale midlife-crisis te boven zijn.

De beroemdste, beste en meest succesvolle Nederlandse Zestiger is Boudewijn. 63 wordt hij dit jaar. "Lage Landen" is zijn elfde studioplaat in 42 jaar. Geen al te grote productie, vandaar dat het opvallend is hoe snel hij met deze plaat is gekomen - amper 2,5 jaar na "Het Eiland in de Verte".

Wat een prachtplaat is het weer geworden. Boudewijn moet het zonder Lennaert Nijgh stellen na diens dood in 2002, maar Boudewijn’s angst bezongen op zijn vorige album "Het Eiland in de Verte" ('Duizend melodieën schrijven / ik doe het zonder pijn / maar duizend mooie woorden / hoe wijs moet je dan zijn'), is niet uitgekomen. Boudewijn heeft prima teksten geschreven die weliswaar minder poëtisch, minder zangerig zijn dan die van Lennaert, maar wel degelijk aanspreken.

Ook mooi is de thematisering van de plaat: een blok liedjes over de dood, een blok liedjes over de liefde, een aantal liedjes over het ouder worden. Een mooi pakket.

In mijn programma op RTV Noord Holland kun je de komende weken veel werk van deze plaat horen. Gewoon, omdat ‘ie érg goed is.


Omhoog
Terug