Lage Landen - Boudewijn de Groot

Polderplaat week 4

auteur: nn
geplaatst in: (internet) Radio Hoekse Waard, vrijdag 26 januari 2007

De tweede carričre van Boudewijn de Groot kan gerust de meest succesvolle comeback uit de Nederlandse popmuziek genoemd worden. Sinds hij zich in 1996 weer aan het front melde, werden al zijn platen minimaal goud, stroomde theaters vol en veroverde het liedje Avond zelfs met de niet gevraagde hulp van een aantal fanatieke fans de eerste plek in de top 2000 Aller Tijden. Lage Landen is zijn derde stduioalbum sindsdien. Waar een Nieuwe Herfst en Het Eiland in de Verte voortbordurend op het orkestrale succesgeluid uit de jaren zestig, klinkt de Groots nieuwe album veel soberder. Voor de begeleiding tekende ditmaal de band waarmee hij al tien jaar in het theater toert, met o.a. Ernst Jansz en Jan Hendriks (Doe Maar) en Ake Danielson (The Meteors, Time Bandits).

De plaat opent met twee Dylanesque rockers. Goede songs met geestige, door De Groot zelf geschreven teksten. Vooral ‘Achter de Hemelpoort’een hilarisch relaas over een zoektocht naar het Opperwezen, kan zo in zijn rijtje nederpopklassiekers worden bij geschreven. ‘De Treinreis’, van de hand van Freek de Jonge, sluit daat thematische naadloos op aan. Uit de nalatenschap van Lennaert Nijgh is er het fraaie, melancholieke Het Jagen Voorbij. Met ook ‘Altijd Samen’ en ‘Spelende Meisjes’als positief opvallende songs slaat de balans vlot naar de positioeve kant door. Valt er dan niets op ‘Lage Landen’ aan te merken? Ach, jawel. De productie is soms wat belegen, vooral in de snellere nummers. Naar Amerika gaan om daar de plaat te laten mixen, lijkt een overbodige tocht geweest te zijn. Een detail waar weinigen over zullen vallen, want al luisterend ontdek je het ene na het andere prachtige liedje en nestelt Lage Landen zich in de platenkast comfortabel naast een Nieuwe Herfst en Het Eiland In De Verte.

De Lage Landen-Tournee begint met twee try-outs in Schouwburg de Storm in Winterswijk op 26 en 27 januari 2007 en loopt door tot in juni. Waar zij nog meer te bewonderen zijn, dat vind u terug op www.boudewijndegrootthuispagina.nl.
(red: ai, slechts één try-out 26e en een generale de dag ervoor en niet 27.)


Omhoog
Terug