Record voor het West-Vlaamse folkfestival

Dranouter lokt meer dan 77.000 bezoekers

auteur: Kristof Bohez, foto: Koen Bauters
geplaatst in: Het Nieuwsbald (internet), maandag 04 augustus 2008

DRANOUTER - Dranouter boert goed. dat kan je zeggen nadat het festivalterrein tussen hoeves en koeien grondig herschikt werd, en nadat de organisatie het afgelopen weekend dik 77.000 bezoekers telde. Met dank aan Boudewijn, ambachtelijke braadworsten en - ja - de zon.

'Dranouter is mijn favoriete festival omdat je hier bijvoorbeeld geen grote vieze ketens hebt die hamburgers bakken.' Aldus sprak Wijnand, een Nederlander van 33 die er meer dan 200 kilometer voor over had om zijn tenten in de Westhoek op te slaan. Het voedselaanbod op het festival, gaande van ambachtelijke braadworsten tot Viëtnamese loempia's, sluit dan ook keurig aan bij wat een mens - of liever: de afstammeling die festivalganger heet - zoal te zien krijgt op de weide. Zowel ouderen met vrouwlief, kind en baard, zeg maar de trouwe folkies , als jongeren van alle strekking vinden de weg naar Dranouter. Dat is anno 2008 goed nieuws voor een festival dat twee jaar geleden zijn terrein grondig herschikte, en de programmatie even breed hield. Iemand als Gabriel Rios lokte zaterdag bijvoorbeeld verrassend veel volk naar het hoofdpodium, een topact als Boudewijn De Groot was gisteren dan weer verantwoordelijk voor vele duizenden toeschouwers.

Opmerkelijk daarbij: vrijdag telden ze aan de kassa 21.000 bezoekers, zaterdag waren dat er 26.000. Ondanks het wisselvallige en natte weer waren er die dagen telkens 1.000 bezoekers meer dan vorig jaar, toen heel wat ruggen verbrand werden in Heuvelland. Alles samen maakt dat, met de bezoekers van aanloopdag donderdag en slotdag zondag erbij, iets meer dan 77.000 festivalgangers. Een iets hogere opkomst dan vorig jaar.

Heeft de zon dan echt geen invloed op de opkomst in Dranouter? 'Toch wel', zegt Bavo Vanden Broeck namens de festivalorganisatie. 'Vooral in voorverkoop werden dit jaar veel kaarten verkocht. In juli kenden we een piek, omdat de zon toen een tweetal weken scheen. Zo waren we wat minder afhankelijk van de dagverkoop. Dat is goed, maar het belangrijkste blijft sowieso om uit de kosten te geraken. Het ziet er naar uit dat dat gelukt is.'

Ruim 77.000 bezoekers dus. Een record(je), want nooit stond er zoveel volk op dat herschikte terrein met vijf concerttenten. Tenten waarin iedereen snel ging schuilen toen de hemelsluizen weer eens open schoven, tenten die er zo nog gezelliger op werden. Zelfs Boudewijn De Groot legde gisteravond de onfeilbare regel nog eens uit, misschien voor de allerkleinsten: 'Hoe harder het buiten regent, hoe meer volk in de tent.' Het weerhield de Nederlandse headliner er niet van om een concert te spelen dat ingetogen begon maar joelend eindigde. ( zie hiernaast ) Een concert, misschien zelfs hét concert, waar velen nog over zullen praten. Mooi zo, en toen moesten Loreena McKennitt en Arsenal nog scoren op het hoofdpodium. Een brede programmatie op een fijne 34ste editie, heet dat dan.


Omhoog
Terug