Koen Buyse van Zornik in Tien voor Taal

"Boudewijn de Groot, wie kan daar tegenop?"

auteur: red.
geplaatst in: Het Laatste Nieuws, dinsdag 16 mei 2006

Vanavond nemen Koen Buyse, Bart Van Lierde en Davy Deckmijn van de Vlaamse rockband Zornik, het in 'Tien voor Taal' op tegen de Nederlandse muzikanten Boudewijn de Groot, diens zoon Marcel en Jan Rot. "Het was een zware strijd", vertelt frontman Buyse. "Boudewijn is een echt taalwonder. Wie kan daar tegenop? Maar goed, we hebben ons prima geamuseerd."

"'t Was een toffe bende, er hing geen competitief sfeertje", vertelt zanger Koen Buyse. "Ik doe niet zo vaak mee aan spelletje -enkel 'HijZij' met Chris Dusauchoit heb ik eens gedaan-, maar 'Tien voor Taal' is toch zo één van de klassiekers Vroeger, toen Robert Long dat nog presenteerde, keek ik vaak. Bovendien sta je er niet alleen voor. Met zo'n ploegje van drie kan je altijd op mekaar terugvallen."

"We wisten niet van tevoren wie onze tegenstanders zouden zijn. Pas in de studio bleek het om Boudewijn de Groot te gaan. Dat was even slikken. Nochtans, Bart (de bassist, red.) is germanist en ikzelf ben regent. Wij zouden toch min of meer zonder fouten moeten kunnen schrijven. Bleek dat onze drummer, die elektriciteit gestudeerd heeft, het er het beste vanaf had gebracht en de finale mocht spelen." (lacht)

"Thuis in de zetel is het toch allemaal simpeler dan in zo'n studio. Het is een cliché, maar wel heel erg waar. Ach, ik troost mij met het feit dat je het tegen Boudewijn de Groot niet kàn halen. De toon was trouwens meteen gezet. Terwijl we zaten te wachten voor opnames, dacht Bart even het ijs te breken door een praatje te slaan met de tegenpartij. Zegt hij tegen Marcel en Boudewijn de Groot: 'Dus jullie zijn broers?'. Waarop Marcel heel droog: 'Nee, hij is mijn vader.' (lacht) We probeerden ons er nog uit te redden door te zeggen dat dat eigenlijk een compliment was; Waarop Boudewijn beweerde dat je het als een 'subjectief compliment' kon zien. Ik snap nog altijd niet was dat wil zeggen. (lacht) Volgens mij probeerde hij ons met die opmerking meteen te intimideren. Om alle misverstanden meteen uit de wereld te helpen: ze waren niét boos."

MOOIE BENEN
"Ook Marcel Vanthilt en Anita Witzier zaten trouwens voortdurend te katten op elkaar. Bij het binnenkomen zegt Witzier meteen op zo'n toontje tegen onze bassist: 'Nou, leuk kapsel.' Waarop Marcel meteen een opmerking klaar had over haar kniebroek. 'Ga je paardrijden, Anita?' Zij beweerde dat dat grote mode was in Parijs en China. 'Ja, maar daar zijn ze veel kleiner en hebben ze tenminste mooie benen', ketste Marcel meteen terug. Allemaal ook om te lachen. Maar tijdens zo'n spel merk je wel de verschillen tussen Nederlanders en Belgen: Marcel was meer van 'doe maar rustig aan'. Terwijl Hollanders veel scherper staan.

NIEUWE CD
"Die opnames dateren al van eind vorig jaar. Da's dus al behoorlijk lang geleden. Momenteel zijn we met Zornik volop aan het repeteren. We spelen wat zomerconcertjes en het is toch de bedoeling om daar al wat nieuwe nummers te brengen. In het najaar willen we graag de studio in, om in 2007 weer een cd te kunnen uitbrengen."

Tien voor Taal, Nederland 1, 21.10 uur.


Omhoog
Terug