Boudewijn de Groot, centrale gast tijdens Nekka-Nacht 2007

Met zijn zoon en 21 gitaristen

auteur: nn, foto: FODI
geplaatst in: Het Laatste Nieuws, vrijdag 2 maart 2007

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 april spelen vier West-Vlaamse gitaristen mee met Boudeijn de Groot tijdens Nekka-Nacht 2007. Voor onze provinciegenoten wordt dit alvast een onvergetelijke ervaring, want uitgerekend Boudewijn de Groot is de centrale gast op dit tweedaagse festival.

In 1996 vierde Boudewijn de Groot - na jaren afwezigheid - zijn terugkeer op Nekka-Nacht. Hij was ook de eerste centrale gast in de Nekka-geschiedenis. Daarna kwam hij nog enkele keren om mee te spelen met andere centrale gasten: Raymond van het Groenewoud (1999), Stef Bos (2001) en Frank Boeijen (2003). In 2007 staat de grootmeester weer zelf als centrale gast op het podium in het Antwerpse Sportpaleis. De muziek van de Nederlandse zanger is leuk in intieme zalen. Maar lukt dat wel in een Sportpaleis? Boudewijn: "Als artoest moet je vanzelfsprekend je repertoire aanpassen. Je mag niet constant intieme nummers brengen. Enkele jaren geleden stond ik voor ruim 15.000 mensen te zingen in Ahoy in Nederland. Meestal klonken mijn nummers - zelfs enkel met gitaar - ook goed en was het publiek heel stil."

Samenspel van gitaren
                                                                                                                                                                                    Boudewijn de Groot poseert met Yasmine en Lenny.

Samen met Boudewijn de Groot zullen ook 21 gitaristen op het podium staan. Ine Lobelle uit Poperinge, Luc Croquette uit Brugge, Joachim De Smet uit Brugge en Jonathan Depaepe uit Ingelmunster werden geselecteerd en mogen onze provincie vertegenwoordigen. Hoe gevaarlijk is het als uitmuntend artiest om zo'n uitdaging aan te gaan? "Ik aanzie dat niet als een uidaging. Er staan 21 gitaristen op het podium en wanneer er daar drie van verkeerd spelen, zal ik dat toch niet horen", bekende Boudewijn de Groot. "Het zal wel heel mooi zijn om 21 gitaristen te zien meespelen en om eveneens al die gitaristen te horen, vooal wanneer ze hetzelfde spelen. Spelen ze allemaal door elkaar, dan weet ik het ook niet meer hoor", glimlacht hij. "Zelfs in Nederland deed ij nog nooit zo'n experiment. Het idee kwam van de organisatoren van Nekke-Nacht. Er zullen 21 gitaristen meedoen en achter dat aantal zit er helemaal geen symboliek."
Tijdens Nekka-Nacht 2007 treedt ook Marcel de Groot op. Jawel, de zoon van Boudewijn. "Het is niet de eerste keer dat we samen op het podium zullen staan. Maar deze keer zal Marcel ook solo iets brengen, terwijl hij eveneens zal meespelen met Kommil Foo. Welk nummer we samen brengen, weet ik nog niet. We zijn er dus nog helemaal niet uit. ik ben trots dat mijn zoon in mijn muzikale voetsporen is getreden. Hij doet het uitstekend. Of ik kritisch ben op hem? Waarom zou ik? Hij is een fenomenale gitarist en één miljoen keren beter dan ik ooit kan worden. Ik ben daar fier op, alhoewel zijn ene liedje beter is dan het andere", zei Boudewijn zachtjes.
Lage Landen
Op zijn nieuwe album Lage Landen (Universal Music) staat een nummer dat hij speciaal opdraagt aan Anneke V. Welk verhaal schuilt achter de song? "Sorry, daarover wil ik weinig kwijt. Anneke was mijn eerste vrouw, de moeder van Marcel... Het lied heeft te maken met onze scheiding en de daarop volgende moeilijke jaren." Het nieuwe album draagt Boudewijn ook op aan zijn kleinkinderen. Het werd dus een heel speciaal album? "Lage Landen is geen ode aan Nederland, geen nationalistische cd, eerder een chauvinistische plaat. In de lage landen groeide ik op, maakte ik carrière, haalde ik mijn inspiratie. Die cd is me heel dierbaar, net zo dierbaar als mijn kleinkinderen. Vandaar die link naar beiden,

Nekka-Nacht 2007 op vrijdag 20 (opgekocht) en zaterdag 21 april, tekens van 20.30 uur, in het Sportpaleis in Antwerpen. Naast Boudewijn de Groot staan ook Guus Meeuwis, Kommil Foo, Lenny & De Wespen, Eva De Roovere, Yasmine, Marcel de Groot en Lucas Van den Eynde op het podium. Tickets tussen 33 en 18 euro, exclusief 0,50 euro mobiliteitsbijdrage. www.nekka.be


Omhoog
Terug