Haarlem krijgt beeld voor Lennaert Nijgh

auteur: Cees van Hoore
geplaatst in: Haarlems Dagblad, dinsdag 27 september 2005

HAARLEM - Haarlem krijgt een standbeeld van tekstschrijver Lennaert Nijgh. Dat heeft een gemeentewoordvoerster dinsdag meegedeeld. Het beeld wordt op 28 november onthuld op de Oude Groenmarkt in het centrum van de stad. Het is dan twee jaar geleden dat de tekstschrijver overleed.

Het marmeren beeld met de letters A en Z is ontworpen door beeldhouwer Marinus Boezem. De begin- en eindletter van het alfabet symboliseren volgens Boezem de teksten die Nijgh schreef. Lennaert Nijgh werd beroemd met de liedteksten die hij schreef voor zijn boezemvriend zanger Boudewijn de Groot. Hij woonde een groot deel van zijn leven in Haarlem.

Prominente Haarlemmers, onder wie burgemeester J. Pop, vonden dat Nijgh een standbeeld verdient. Zij verenigden zich in het comité Lennaert Nijgh Verbeeld. Rond het standbeeld komen teksten te staan die Nijgh schreef.

Het standbeeld kost 90.000 euro. De helft daarvan betaalt de gemeente Haarlem. De andere helft komt van sponsors en uit de verkoop van een boekje over Lennaert Nijgh.

Beeld voor Lennaert Nijgh

Haarlem - Tekstdichter Lennaert Nijgh krijgt een standbeeld in Haarlem. Het kunstwerk, dat wordt gemaakt door de beeldhouwer Marinus Boezem, komt te staan op de Oude Groenmarkt, ter hoogte van de consistoriekamer van de oude Bavo, bij de ingang van de kerk.

Het beeld van Lennaert Nijgh wordt een abstract kunstwerk en zal op zijn tweede sterfdag (28 november) worden onthuld.

Burgemeester Pop van Haarlem, voorzitter van het comité Lennaert Nijgh Verbeeld: "Het wordt een marmeren beeld waar de letters A en Z in voorkomen. Maar het gezicht van Lennaert is niet te zien, nee. We wilden niet zo'n figuratief beeld als dat van Simon Carmiggelt of onze volksheld André Hazes. Dat kan ook mooi zijn, hoor, maar het gezicht van Lennaert is niet zo bekend als dat van Carmiggelt of Hazes en hij was toch vooral altijd bezig met taal. Om het beeld heen komt dan ook een flink aantal teksten van Lennaert te staan."

Sponsors
"Het beeld kost om en nabij de 90.000 euro. De helft van dat geld wordt door de gemeente Haarlem gefourneerd. De rest komt van sponsors en wordt bijeengebracht door de verkoop van een boekje over Lennaert Nijgh. Het leuke is dat de mensen ook op het beeld kunnen zitten. Ze kunnen even uitrusten op de Z die iets lager is dan de A, die zich op borsthoogte bevindt. Er komt in de letter A ook nog iets van een fonteintje bij, een beetje spielerei. Daar zou natuurlijk Beerenburger van de weduwe Joustra in moeten zitten, Nijghs favoriete drank, maar dat is op den duur te kostbaar."

Of ook Louis Ferron een standbeeld krijgt?

Pop heeft er wel oren naar. "Ferron valt natuurlijk wel in die categorie, ja, maar dat moeten we straks maar eens gaan bekijken."


Omhoog
Terug