De Olifant

Boudewijn de Groot wint Olifant 2005

auteur: Martin Hendriksma
geplaatst in: Haarlems Dagblad, dinsdag 24 mei 2005

VELSEN - Boudewijn de Groot heeft gisteravond in een volle Stadsschouwburg Velsen de Olifant 2005 gewonnen, de jaarlijkse kunst- en cultuurprijs van deze krant.

Hij kreeg zowel de voorkeur van de jury als van de ruim duizend abonnees die een stemformulier invulden. Daarmee versloeg hij zijn medegenomineerden Cherry Duyns, Fred Kaaij, Dé Kaart en Karel Schampers. Een zichtbaar geëmotioneerde De Groot droeg de prijs op aan zijn overleden tekstschrijver Lennaert Nijgh, 'zonder wiens goede teksten ik mijn gitaar al lang aan de wilgen had gehangen'.

Hoewel De Groot inmiddels al vijf Edisons heeft gewonnen en hij vertelde dat hij zijn woonkamer kan behangen met gouden platen, noemde hij De Olifant 'de eerste regionale erkenning in concreto'. "Als ik niet had gewonnen, was ik huilend naar huis gegaan." De abonnees van de krant noemden De Groot in hun motivering 'de Haarlemse Schubert'. Ze prezen hem om zijn inzet voor het Nederlandse lied en 'omdat hij tenminste zingt in plaats van schreeuwt'. Een abonnee schreef: 'Goede Boudewijn behoeft geen krans'.

Alle genomineerden kregen een verrassingsoptreden van een artiest aangeboden, waarna Haarlems burgemeester Pop de prijs uitreikte. Met De Olifant won De Groot een bedrag van 4500 euro, een bokaal en de gouden Olifantspeld.


Omhoog
Terug