Een gevoelsite 'Lennaert Nijgh waardig'

auteur: nm
geplaatst in: Haarlems Dagblad, zaterdag 03 mei 2008

Haarlemmer Lennaert Nijgh is de man achter bekende liedteksten van Boudewijn de Groot, Rob de Nijs, Liesbeth List en Astrid Nijgh.
Klassiekers als 'Malle Babbe', 'Land van Maas en Waal', 'Welterusten, meneer de president' en 'Pastorale' kwamen uit zijn pen. Daarnaast schreeef hij musicals, verhalen, boeken en columns. Nijgh overleed in 2002. Hij werd 57 jaar.

Zijn teksten kent iedereen. "Over de schrijver die achter de teksten schuil gaat, weet het grote publiek weing", leest de bezoeker van de website lennaertnijgh.nl. "Deze site wil daar verandering in aanbrengen." het digitale Nijgh-archief wordt onderhouden door fans. Ze beschrijven zijn succesjaren, zijn passie voor Haarlem en ook de lichamelijke aftakeling die het voorportaal vormde van zijn dood.
"De site is met gevoel gemaakt", zegt Anja Bak, de ex-vrouw van Lennaert Nijgh. "In de aanpak herken je smaak en waardering. Het is Lennaert-waardig." een eerbetoon? "het woord eerbetoon wind ik wat ver gaan. Maar de site is een handige informatiebron. En ik vind het boeiend om er de reacties van zijn fans te lezen. Soms verbaas ik me over de emoties die de verhalen nog oproepen."
Een computer vindt ze maar 'een obstract ding'. Tegelijk merkt ze dat het digitaal herleven van voorbije jaren ook bij haar soms iets losmaakt. Ze is nu de partner en manager van Boudewijn de Groot, die in veel oude verhalen een rol speelt. "Het ophalen van dierbare herinneringen doet me veel meer dan een bezoek aan het graf van Lennart."

www.lennaertnijgh.nl


Omhoog
Terug