’Wat moet die snotjongen hier?

auteur: redactie
geplaatst in: Haarlems Dagblad (internet), dinsdag 2 februari 2009

Haarlem - "We laden het gebouw van de Haarlemse Stadsschouwburg weer met historie en traditie, zegt Jaap Lampe bij de onthulling van het portret" van Boudewijn de Groot (Batavia, 1944), dat René Tweehuysen heeft gemaakt ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de zanger, die vooral bekend werd vanwege zijn vertolking en toonzeting van de verzen van de Haarlemse tekstdichter Lennaert Nijgh.

"Wat mij voor ogen staat is óveral schilderijen in dit gebouw. Het is zo mooi in de pauze even langs die doeken te lopen. En Boudewijns portret hier in huis is voor ons een hele eer." De Groot neemt dezelfde pose aan als hoe hij door de kunstenaar is afgebeeld: "Jaap, jij vindt het een eer dat dit schilderij hier hangt, maar ík vind het nog een grotere eer. Het is belangrijk dat een theater zijn artiesten eert, maar een schilderij is iets aparts."

Er zijn verschillende coryfeeën aanwezig als Rob de Nijs, Frank Sanders en Elisabeth Andersen, ondanks de bescheidenheid van De Groot: "Dit protret hangt in de Stadsschouwburg van Haarlem. Maar ik ben eigenlijk niet eens een acteur. Ik denk dat Elisabeth Andersen nu denkt ’Wat moet die snotjongen hier?’ Gelukkig zijn ze van haar ook een schilderij op het spoor."


Omhoog
Terug