Knallende kurken in disco Locomotion

Top 2000 in Concert

auteur: Simon van Herpen, foto: Peter Varkevisser
geplaatst in: Haagsche Courant - 10 december 2003

Het is niet mogelijk de bijbehorende foto
    te publiseren omdat deze niet vrij van rechten is

ZOETERMEER | Het vuurwerk werd nog niet aangestoken, maar voor het overige was het gisteravond net oud en nieuw in Locomotion. Een keur van Nederlandse artiesten was uitgerukt om het nieuwjaarsfeest van Nederland 3 op te vrolijken en zoals dat bij televisie werkt, hoeft nieuwjaar niet per se op 1 januari te vallen.

Mooier dan ooit tevoren poetste Radio 2 het paradepaardje, de inmiddels bijna traditionele Top 2000, op. De wekelijkse 'Popquiz a go-go' test mensen op hun encyclopedische popkennis. Het klapstuk moet komen met de Top 2000 in concert, het nieuwjaarsfeest op Nederland 3 dat tevens de afsluiting is van de festiviteiten rond de hitlijst.
De begeleidingsband van Paul Natte mocht zijn muziek ten gehore brengen terwijl Gordon, Trijntje Oosterhuis, Peter Koelewijn, Boudewijn de Groot, Guus Meeuwis, Anita Meyer, Frank Boeijen en het flink uitgedunde Rowwen HezŠ hun hits en die van anderen zongen. De zieke Marco Borsato liet verstek gaan.

Op het podium is tijdens de show van die gezelligheid in eerste instantie niet veel te merken. Gordon probeert zich te onderscheiden door gekke bekken te trekken en Trijntje Oosterhuis babbelt even bij met Jerney Kaagman. De rest van de artiesten staart gezapig voor zich uit. Presentator Matthijs van Nieuwkerk verzorgt korte interviews.
De bijna 800 mensen, die via Radio 2 aan kaarten hadden weten te komen, hebben het meer naar hun zin. Aanstekers, knipperende lichten en natuurlijk champagne, alles wordt van stal gehaald om het op dinsdagavond 9 december 2003 zoveel mogelijk te laten lijken op 1 januari 2004. "Televisie is illusie, je wordt bedonderd waar je bij bent en u bent erbij", zegt Van Nieuwkerk tegen het publiek. Daarna belooft hij, wanneer de show het toelaat, op subtiele, goed verpakte wijze, melding te doen van de tussenstand van Club Brugge - Ajax.
Die mogelijkheid dient zich aan als Jerney Kaagman - van de band Earth & Fire maar voor velen bekender als jurylid van Idols - het podium betreedt. "Onze hit Seasons werd in 1972 beroemd", zegt de slachtster van menig tienerdroom. Van Nieuwkerk springt handig in: "1972 Doet me denken aan veel dingen. Bijvoorbeeld dat Ajax de Europacup won." Een gejuich klinkt op uit de zaal. De Amsterdamse voetbalclub ligt op de goede koers, is de boodschap.

Marvin Gaye
De Top 2000 wordt al jarenlang aangevoerd door het onvermijdelijke 'Bohemian Rhapsody' van Queen. Presentator Van Nieuwkerk is het niet helemaal eens met die keuze. "Toen het uitkwam was het natuurlijk bijzonder. Toch komt het niet in de buurt van 'What's Going on' van Marvin Gaye, mijn onbetwiste nummer ‚‚n".
De meeste artiesten zingen nummers die uitnodigen om te feesten. Het publiek vermaakt zich kostelijk als Anita Meyer haar oude hit 'Why, tell me why' inzet en ook 'Het is een nacht', van Guus Meeuwis wordt door het publiek meegebruld.

Ook in Locomotion geldt: baas boven baas. Het grootste feestgedruis is voorbehouden aan Boudewijn de Groot. De man die in de Top 2000 met vijftien nummers staat genoteerd, en geldt als de 'Keizer van de Top 2000', zet de discotheek moeiteloos naar zijn hand met zijn hoogst genoteerde nummer 'Avond' maar ook zijn uitvoering van Neil Sedaka's hit 'Oh Carol' is om in te lijsten.
Aan de bar van Van Nieuwkerk is de stemming inmiddels beter. Tevreden kijkt zenderco”rdinator Kees Toering naar Gordon. "Het wordt hele mooie televisie, een leuke uitzending, dat weet ik zeker". Of dat inderdaad zo is mogen kijkers op 1 januari kort na twaalf uur 's nachts zelf beoordelen. Het feest in de discotheek was in elk geval echt, daaraan kon de slotmededeling van Van Nieuwkerk dat Ajax met 2-1 achter stond, niets veranderen.

Op de foto: Een keur aan bekende Nederlanders in Locomotion. V.l.n.r. Peter Koelewijn, Trijntje Oosterhuis, Guus Meeuwis, Boudewijn de Groot en Anita Meyer

31 december 2003 / 01 januari 2004. Zeven minuten na middernacht begint op Nederland 3 en Radio 2.


Omhoog
Terug