Boudewijn de Groot

3 april 2004 - Capitole, Gent

auteur: Erik de las Cuevas
geplaatst in: website Go For teh Music, 4 april 2004

"Eeuwige Jeugd" kondigde zich aan als een jubileumtournee: één van de grootste popartiesten uit het Nederlandse taalgebeid haalt immers een dubbele slag binnen: Boudewijn de Groot wordt 60 en staat intussen zomaar eventjes 40 jaar op de planken. Toch verkoos de Groot er geen retrospectieve van te maken; wel een mix van werk uit de vroegere jaren en uit zijn laatste album "Eiland In De Verte" (2003) waarbij hij af en toe even stilstond bij het ouder worden, het daaraan verbonden verlies, en dan vooral het gemis aan Lennaert Nijgh.

In de volgelopen Capitole zat de zowat voltallige cast van Flikken – de Groot speelt een rol in de volgende reeks – en nogal wat locale prominenten, sommigen zelfs nogal rechts van snit voor een Boudewijn de Groot-lied. Samen met alle andere oudere jongeren vormden ze wel een heel dankbaar publiek, dat af en toe zwijmelde van bewondering. Dit ondanks aanvankelijk beherste reacties, pas in de slotronde haalden nummers als het swingende "Calypso" en het altijd wel vrolijke "Het Land Van Maas & Waal" het publiek eindelijk uit zijn stoel.

Aan de Groot en zijn 7-koppige band (met o.a. Monique Lansdorp op viool, Jan de Hont op gitaar en 2 ex-Doe Maar jongens, Ernst Jansz op piano en Jan Hendriks op 2de gitaar) zal dat verkrampt blijven zitten niet liggen. Ze hadden er zin in, speelden strak samen, gaven elkaar – vooral in deel 2 van deze show - veel ruimte en de Groot zelf regisseerde het hele stuk vlotjes door alle episodes heen, soms bijgestaan door Jansz, zoals in "Naast Jou". Boudewijns unieke stem kleurt ook nog moeiteloos alle facetten van zijn songs. Sommige daarvan in solo-uitvoering zoals het drietal uit "Voor De Overlevenden": "Verdronken Vlinder", "Beneden Alle Peil" en "Testament". Verplichte nummers, zo vertelde Boudewijn maar wel met liefde gebracht. Ook in eigentijdse versies van oudere nummers als "Moeder", "Jimmy" en "Eva" haalde zijn stem schijnbaar moeiteloos alle registers.

De liedjes uit "Eiland In De Verte" haalden het natuurlijk niet van zo’n "Jimmy" of "Eva", hoe zou het ook. Maar met "De Blauwe Uren", het stadsgewoel in de Lennaert-hommage "Hoe Moet Ik Het De Stad Vertellen", de delicate ballade "Het Land Van Koning Jan" en het grote gevoel in "De Vondeling Van Ameland" toonde Boudewijn de Groot dat hij ‘het’ nog steeds in zich heeft, na die 4 decennia van hoop, ontgoocheling, liefde, verlies, twijfelen, doorgaan en vooral het onafwendbaar ouder worden. Op het einde van dit concert telde het "Meisje Van 16" plots 60 lentes, en met die glimlachende knipoog gaf de Groot aan dat wat hem betreft alles wel snor zit.

Setlist
 1. Eeuwige Jeugd (intro) 
 2. Voor de overlevenden 
 3. Een Tip Van De Sluier 
 4. Naast Jou 
 5. Telkens Weer 
 6. De Blauwe Uren 
 7. De Winter 
 8. Hoe Moet Ik Het De Stad Vertellen 
 9. Het Land Van Koning Jan 
10. Eiland In De Verte 
11. De Vondeling Van Ameland 
12. Ballade Van De Onsterfelijkheid 
13. Verdronken Vlinder 
14. Beneden Alle Peil 
15. Testament 
16. De Engel Is Gekomen 
17. De Reiziger 
18. Noordzee 
19. Moeder 
20. Eva 
21. Een Wonderkind Van 50 
22. Calypso 
23. Jimmy 
24. Avond 
25. Een Meisje Van 16 
26. Wegen 
27. Land Van Maas & Waal 
  


Omhoog
Terug