Iedereen koestert herinneringen aan nr.1 van Top 2000

auteur: Nico Postma
geplaatst in: Gooi en Eemlander, zaterdag 24 december

HILVERSUM Boudewijn de Groot heeft een kerstkaart gestuurd aan radiopresentator Bert Kranenbarg van Radio 2, want de zanger heeft het toch wel een beetje aan hem te danken dat het nummer 'Avond' boven aan de Top 2000 prijkt. "Niet dankzij mij, maar dankzij de luisteraars van Radio 2 staat het lied op de eerste plaats", zegtt Kranenbarg bescheiden. "Het klopt dat ik op de radio niet onder stoelen of banken heb gestoken dat ik 'Avond' een mooi lied vind. Ik heb de luisteraars er diverse malen op gewezen dat ze op het lied kunnen stemmen. Het intro van het lied komt iedere dag voorbij in mijn programma in de rubriek 'Mijn bijzondere avond', waarin mensen hun persoonlijke verhaal vertellen bij bepaalde muziek. Persoonlijk bewaar ik verschillende herinneringen aan het nummer van het album 'Een nieuwe Herfst'. Het lied was Paradeplaat tijdens de geboorte van mijn oudste zoon. Ik hoorde het lied dus regelmatig als ik weer eens in de auto zat om iets voor de kraamhulp op te halen. Een bijzondere week, waaraan dit lied verbonden is geraakt. Ik herinner me ook dat het lied op de begrafenis van een collega werd gedraaid."

Kranenbarg: "De mooie woorden in het lied roepen een prachtige sfeer op. De combinatie met de muziek bezorgt me nog steeds kippenvel, vooral in het middenstuk: 'Maar de dingen in de kamer kunnen levenloze dingen zijn.' Fijne, warme, prettige woorden."

Zo kan iedereen zich wel met een deel van de tekst identificeren, vermoedt Boudewijn de Groot. "Voor de een is dat 'Je kunt niet zeker weten', voor de ander is het 'Ik geloof, ik geloof' in jou en mij'. Dat zal wel verklaren waarom het nummer op 1 staat. Ik heb nog nooit zoveel reacties gehad op een nummer, via e-mail en brieven. Voor mij is het ook een heel persoonlijk nummer, hoewel Rob de Nijs het dertig jaar geleden al zong. Dat zit zo, Lennaert Nijgh schreef het voor zijn vrouw Anja Bak, die nu de mijne is. Ik heb het tien jaar geleden aangepast met een aantal regels, waaronder 'Ik zie het vuur van hoop en twijfel in je ogen en ik ken je diepste angst' en het verleden geeft geen zekerheid'.' Juist die regels verwoorden mijn huidige relatie met Anja." Dat 'Avond' nu de eerste plaats bezet van de Top 2000 is voor Boudewijn de Groot en Bert Kranenbarg geen verrassing. "Het was tijd dat er iets anders voor 'Bohemian rhapsody' in de plaats kwam. Er is sprake van een hang naar melodieuze en romantische nummers. Bovendien is het lied Nederlandstalig en weten de mensen waar het over gaat", zegt Boudewijn de Groot. Bert Kranenbarg heeft een andere verklaring: " 'Bohemian rhapsody' leek altijd zo'n onaantastbaar bastion. Kennelijk hadden de fans er te veel vertrouwen in dat het nummer automatisch wel weer op de eerste plaats zou eindigen."

Top 2000, Radio 2, maandag 0.00 uur
Red.: Het ligt niet aan ons, het is niet onze fout. Er is van hier niets ondernomen, ons is niets te verwijten.


Omhoog
Terug