Boudewijn de Groot kruipt in de geest van misdadigers

"Ik wilde Andrea kussen"

auteur: Raymond de Condé, foto: TV1
geplaatst in: Gazet van Antwerpen, 4 september 2004

GENT - In de nieuwe, zesde reeks van Flikken is zanger Boudewijn de Groot de meest verrassende nieuwkomer. Het Nederlandse pop-icoon, in mei 60 geworden, maakt zijn echte tv-debuut als acteur
in de rol van profiler Robert Nieuwman.


Door het succes in Nederland is Flikken een coproductie geworden met de TROS. Misschien dat daarom een Nederlandse acteur werd ingeschakeld? Boudewijn De Groot: "Zo heb ik het niet begrepen. Erwin Provoost, de producent, had me gezien in de musical Tsjechov en vroeg of ik mee wilde doen in Flikken."
De Groot stemde toe, en liet lachend weten dat hij dat vooral deed omdat hij volgens het scenario Andrea Croonenberghs mocht kussen. "Dat was voor mij inderdaad het hoogtepunt van de opname. (lacht) Ik had Andrea al vaker op tv gezien als omroepster en ook als Britt in de serie, die ook in Nederland goed wordt bekeken. Ze heeft een markant gezicht met sprekende ogen en ze bleek ook om mee te werken een schatje. En ze kan heel goed kussen."

Nevenplot
In Flikken is de Groot een profiler. Zijn personage heet Robert Nieuwman. "Profilers schetsen een psychologisch portret van een dader, in dit geval een seriemoordenaar die al enkele gehandicapte studentes heeft vermoord in Groningen, Amsterdam en Leiden. Robert Nieuwman zakt af naar Gent omdat hij vermoedt dat het eerstvolgende slachtoffer in een meer zuidelijk gelegen studentenstad zal vallen. Die zaak vormt een rode draad als nevenplot doorheen de zesde serie en daarom ben ik voortdurend aanwezig."
De zanger van liedjes als Testament en Verdronken vlinder is met zijn rol in Flikken niet aan zijn eerste rol toe. Hij deed al wat film en enkele bijrolletjes in tv-series, waaronder Baantjer, en speelde de titelrol in de musical Tsjechov. "Maar dat is iets heel anders. Met Nieuwman ben ik veel langer bezig geweest, bijna een jaar. Hij komt terecht in veel verschillende scènes en situaties, je kunt op zo'n personage veel langer ingaan, je hebt tijd om hem gestalte te geven."
Nu de opnames afgelopen zijn, mist de Groot zijn personage al. "Ik heb ontzettend veel geleerd, maar Robert had nu vooral een adviserende functie en kwam weinig in beeld. Als het aan mij ligt, wil ik in de toekomst meer kunnen doen."

Nieuwe tv-seizoen, Flikken, TV1, 20.35 u


Omhoog
Terug