Boudewijn de Groot.

…….Polder praet…….

auteur: Fokke Runneboom
geplaatst in: Flovopost, 11 april 2005

In De Meerpaal trad afgelopen zaterdag een levende legende op. Althans, voor Nederlandse begrippen een levende legende. Boudewijn de Groot stond op de planken en speelde in ruim twee uur tijd een dwarsdoorsnede uit zijn imposante oeuvre. 'De Eenzame Fietser', 'Land van Maas en Waal', 'Verdronken Vlinder', wie kent die nummers niet? Klassiekers zijn het. Je hoeft geen cd van De Groot in huis te hebben om deze liedjes - waarvan de meeste teksten overigens door Lennaert Nijgh geschreven zijn - te (her)kennen.
Ongeveer een half uurtje na de voorstelling, het kan ook drie kwartier zijn geweest, gebeurde het volgende. Boudewijn de Groot loopt de hal in. Veel mensen herkennen hem. De zanger neemt geduldig de tijd om handtekeningen uit te delen als hem dat wordt gevraagd. Na een minuutje of wat begeeft hij zich richting bar. Hij bestelt een drankje. En dan gebeurt iets wonderlijks. Vanaf een afstandje is te zien dat De Groot betaalt voor het drankje. De levende legende moet in De meerpaal betalen voor een drankje! Ik vraag me dan een aantal dingen af. Wist het personeel achter de bar niet dat het Boudewijn de Groot was die een drankje bij haar bestelde? Het is heel goed mogelijk dat het meisje geen idee heeft wie die man met het grijze haar was. Er zitten namelijk nogal wat generaties tussen de zanger en het meisje. Tweede mogelijkheid; het meisje had strikte orders om iedereen, maar dan ook iedereen te laten betalen. Zelfs al was het de artiest die die avond optrad. Als dat inderdaad het geval is, kun je er natuurlijk je vraagtekens bij plaatsen.
Er is nog de mogelijkheid dat het meisje de volgende orders kreeg; 'Als Boudewijn de Groot straks wat bestelt, zorg je dat ie betaald. 'Waarom, vraagt u zich af. Omdat de zanger aan het begin van zijn optreden wat dingen over De Meerpaal zei, die niet onverdeeld positief genoemd kunnen worden. 'Welkom in de vierkante Meerpaal,' Heette hij het publiek welkom. ,Ik kwam hier vanmiddag aanlopen en kon de ingang niet vinden. Ik liep om het gebouw heen en kwam eindelijk aan de voorkant. Ik kon alleen de ingang niet vinden. Ik zag allemaal glas. Helemaal onderin de hoek zat een deurtje. Daar kon ik echter niet naar binnen. Ik moest aan de achterkant zijn.' De Groot zei niet hardop dat hij niet zo onder de indruk was van De Meerpaal, maar die uitleg zou je wel aan zijn verhaal kunnen geven. Wellicht hebben de grote bazen van De Meerpaal die uitleg wel aan de woorden van de zanger gegeven en gedacht: 'Wacht maar mannetje, wij zullen jou wel krijgen straks aan de bar.'

Boudewijn de Groot stond niet droog in De Meerpaal
In de rubriek Polderpraat van de Flevopost van vorige week vrijdag (15 april) stond een stukje over wel en wee van De Meerpaal en Boudewijn de Groot, de zanger die zaterdag 9 april een concert in diezelfde Meerpaal verzorgde. Een redacteur van deze krant bezocht dat concert en schreef in plaats van een goede recentie een op slecht onderbouwde feiten een column.
De strekking ging over het betalen van een drankje aan de bar in de publiekshal in de Meerpaal door de legende, de heer De Groot. Ja, er stonden een paar waarheden in. De veronderstelling dat de Urker dames van cateraar W.de B, de legende niet gelijk herkenden in de drukte zou maar zo eens kunnen zijn. De opdracht om iedereen te laten betalen is ook een feit. De horeca wordt op dit moment tijdelijk door een cateraar gedaan die verder niets met de Meerpaal te maken heeft. En dus ook niet met de gasten van die Meerpaal.
Nu is het zo dat alle gasten achter de schermen zich in ruime mate vol kunnen gieten met van alles en nog wat op kosten van de Meerpaal. Het zijn tenslotte je gasten dus ook Boudewijn kon daar gebruik van maken. We gaan nog een stap verder want in het geval Boudewijn was het zo dat Boudewijn zelfs voor zijn eigen ploeg een eigen catering had meegebracht inclusief een kok en een koelkast die goed gevuld was. Om De Meerpaal te vinden heeft die legende een GPS- systeem in zijn auto, dat hem correct bij het nieuwe gebouw bracht. Middels zijn mobiele telefoon belde hij met zijn floormanager om te vragen waar hij het beste naar binnen kon stormen. Ik heb hem persoonlijk in het pand geleid zonder enige wanklank. In de opening van het concert kwam het nieuwe gebouw in de innemende stijl van de heer De Groot naar voren. Daar was op zich niets mis mee. De suggestie dat de bazen van De Meerpaal daarop op dergelijke wijze reageren is er eentje van het goedkoopste soort. Bij de tijdelijke cateraar betaalt iedereen voor zijn drankje en dus ook Boudewijn de Groot. Legende of niet, Boudewijn is ook gewoon van vlees en bloed zoals wij allen. Wat plaatst hem op een niveau dat hij alles aangereikt krijgt? Wat mij echter het meest stoort is het feit dat hier wederom op goedkope wijze De Meerpaal in diskrediet wordt gebracht en ook nog eens op een wel heel slordige wijze. Ondergetekende heeft her en der heel wat columns geschreven en heeft daarbij geleerd dat je heel goed je onderzoeken moet doen om geen scheve voorstelling van zaken te geven. In dit geval had dit op eenvoudige wijze snel uit de wereld geholpen kunnen worden, zeker omdat de schrijver van het column bij ons goed bekend is. Ik betreur dat en ben ook van mening dat diezelfde schrijver er beter aan doet om zijn naam onder zijn column te plaatsen zodat we weten wie ons van dergelijke informatie voorziet. Wij konden het goed vinden met Boudewijn de Groot. Die zelf verklaarde dat hij De Meerpaal 'wel een goede tent vond om in te spelen.

Naschrift redactie (van het blad): schrijver dezes zou, gezien zijn ervaring met het schrijven van columns moeten weten dat in een column slechts een mening wordt gegeven en niet een feitelijk relaas.


Omhoog
Terug