Jubileumconcert fanfare St. Willibrordus

Fanfare swingt mee met Jansz en De Groot

auteur: Erik Vink, foto: Renť Manders
geplaatst in: Eindhovens Dagblad, 28 oktober 2002

Maandag 28 oktober, Jubileumconcert fanfare St. Willibrordus m.m.v. Boudewijn de Groot, Ernst Jansz, RiŽnne Janssen, Jan Hendriks, Henk Deters, gemengd koor De Veengalm, Deurnes Mannenkoor en ensemble Musical Voices in gemeenschapshuis De Moost, Neerkant, zaterdagavond 26 oktober.

'Achter de fanfare aan': Dat betekent een vleugje Doe Maar, een snufje koormuziek en vooral veel fanfare. Het nieuwe nummer van Ernst Jansz - 'Een hit moet je altijd eerst 27 keer spelen' - bezorgt menigeen meteen een brok in de keel.
De ode aan Neerkants 75-jarige fanfare, nog nooit zo jong en veelbelovend geweest als bij dit jubileum, zet zaterdagavond de toon in het stampvolle gemeenschapshuis De Moost. Op de voet gevolgd door, jawel, een nummer van het voormalige Doe Maar waarvoor Jansz - die al meer dan dertig jaar in Neerkant woont - zijn vleugel met plezier in de steek laat. 'Hetzelfde meisje,' zingt hij en het dak gaat er bijna af. De fanfare swingt de pan uit terwijl gitarist Jan Hendriks, die Doe Maar dat onmiskenbare reggae-soundje gaf, een handje meehelpt. 'Ernst! Jan!' gillen een paar fans van het eerste uur en even is het of de tijd heeft stilgestaan.
De grijze haren van Boudewijn de Groot, door Jansz voor een optreden in Neerkant gestrikt, vertellen een ander verhaal. Maar zijn stem heeft niets aan kracht verloren. Daar staat de zanger met zijn gitaar en het lijkt weer eind jaren zestig toen je, als je jong was, tegen alles protesteerde.
Hoewel zijn 'Tante Julia' zelden zo feestelijk zal hebben geklonken als hier. Hij heeft er zin in: 'Dit nummer heb ik een tijdje geleden ook gezongen in de Achelse Kluis. Waarschijnlijk hebben de monniken hun habijt die avond een extra wasbeurt moeten geven'. Bij 'Land van Maas en Waal' breekt zowaar een kleine polonaise los onder het publiek.
Gedirigeerd door Jo Laumen schijnt fanfare St. Willibrordus gewoon geschapen om dit soort nummers te spelen. Ondanks het gigantisch grote podium komt elke noot over, ook van de tientallen zangers en zangeressen die helemaal achteraan staan. De oogverblindende lichtshow geeft alles een extra dimensie, terwijl de rookmachine af en toe overuren maakt. Sensationeel klinkt het overbekende 'O Fortuna', en samen met de fanfare stuwen de gezamenlijke koren het sfeervolle 'Adiemus' op tot ongekend grote hoogte. Het is meer dan genoeg om kippenvel te krijgen, of te glunderen om dat grappige 'Circus Renz' met Bas van der Loo op xylofoon.
Opgewarmd door zangeres RiŽnne Janssen - die samen met Jansz en Hendriks nog eenmaal de aanstekelijke formatie Rienne va plus vormt - en zanger Henk Deters van Going La Paz lust de zaal er wel pap van. Vlot geserveerd door presentator Wil van Moorsel.


Omhoog
Terug