Veel goud van oud bij vrienden van Amstel Live!

auteur: Dolf Rogmans, foto GPD
geplaatst in: o.a. Dagblad van het Noorden, Eindhovens Dagblad, Utrechts Nieuwsbald en Brabants Nieuwsblad, 31 januari 2004

Zaterdag 31 januari, HILVERSUM - Nederlandstalige muziek is populair en hoe ouder de hits, hoe beter.
Dat hebben ze zich bij het tv-programma De vrienden van Amstel Live! goed in de oren geknoopt.
Morgenavond zendt RTL 4 live het laatste concert uit van een serie van zeven vanuit het Rotterdamse Ahoy'.
Het wordt een feest der herkenning.


De afgelopen zes avonden hebben de artiesten al warm kunnen draaien in Ahoy' als opmaat naar de finale op televisie. Al die keren was de zaal uitverkocht. Zeven keer tienduizend man die meedeinen op Rob de Nijs, Boudewijn de Groot en Willeke Alberti.

Wie? Rob de Nijs? Boudewijn de Groot? Voor 35-plussers misschien bekenden, maar voor veel jongeren niet. De Nijs stelde zich aan het publiek voor en dat was niet voor niets. Veel jongeren probeerden zijn aloude hit Malle Babbe mee te zingen, maar dat lukte niet.

Toch mag het de stemming bij de vrienden van het biermerk niet drukken. Al weer voor het zesde achtereenvolgende jaar staat Ahoy' vol met liefhebbers van het Nederlandse lied. Het merendeel van publiek is keurig tussen de twintig en vijftig jaar oud, precies de mensen voor wie RTL 4 haar televisieprogramma's maakt.

De concertreeks vormt de afsluiting van de winterserie van het tv-programma, die altijd in een intiem caf‚ wordt opgenomen. In Ahoy' is dat effect helemaal weg. Desondanks kost het de artiesten weinig moeite het publiek in de stemming te krijgen, ook al duurt het tot Guus Meeuwis met een dweilorkest het podium betreedt voordat het publiek echt 'uit zijn dak' gaat. Dat gebeurt morgenavond nog twee keer: met Boudewijn de Groot die het Land van Maas en Waal zingt en als Rob de Nijs Malle Babbe inzet.

De show zelf verloopt gladjes. Net als in de tv-serie zingen artiesten eigen liedjes en elkaars nummers. Dat levert leuke combinaties op. Zo speelt Fontane een ruige versie van Telkens weer van Willeke Alberti. Ook Bl›f-zanger Paskal Jakobsen, die met de band Krezip meezingt, imponeert.

Door de muziek en vooral de artiestenkeuze heeft Amstel Live! morgenavond iets van een 'night of the proms', waarvoor Ahoy' ook wel wordt gebruikt. In plaats van een ontmoeting tussen klassiek en pop draait Amstel Live! uit op een ontmoeting van oude en nieuwe Nederlandse artiesten, die ook nog eens allemaal hun overbekende hits zingen. Dat maakt de avond nog al voorspelbaar. Voor de zevende editie van het muziekfeest, die er volgens presentatrice Manu‰la Kemp volgend jaar zeker komt, is het een idee een nieuwe weg in te slaan en het publiek ook eens te verrassen.
De vrienden van Amstel live!, zondag 1 februari, om 21.00 uur bij RTL 4.


Omhoog
Terug