Stijl en humor bij Boudewijn de Groot

auteur: René van Peer
geplaatst in: Eindhovens Dagblad, woensdag 20 juni 2007

"Soms gaat het sneller dan ik kan zingen", kondigde Boudewijn de Groot maandag tijdens zijn concert in een uitverkocht Parktheater zijn eerste single 'Strand' aan, "en ik zou de ouderen willen vragen om een tandje bij te zetten. Dat bedoel ik niet letterlijk." Zoals te verwachten was, zong hij een aantal oude nummers. En al waren de reacties op dat werk stormachtig, ook het nieuwe repertoire van Nederlands meest vooraanstaande singer-songwriter kreeg een enthousiast onthaal.
Toen De Groot in het tweede deel van het concert nummers als 'Tante Julia' en 'Hoe sterk is de eenzame fietser' inzette, stond de zaal op zijn kop. Het waren liedjes die het publiek graag hoorde, en de zanger was niet te beroerd om ze te spelen. Maar ook zijn meest recente werk ontlokte geestdriftige reacties aan het publiek. Je kon merken dat dit hem ontroerde. Begrijpelijk, want in dat werk liet hij horen wat hem op dit moment het meest na aan het hart ligt. Er lag een zweem van melancholie over de muziek, het tempo was meestentijds rustig, de teksten vol overpeinzingen. Over de eindigheid van het bestaan, de schoonheid van het leven, en de schoonheid van de liefde.
Het hele concert ademde liefde voor de schoonheid. Niet alleen in de teksten, maar ook in de muziek. Naast violiste Monique Lansdorp wisten met name de uitmuntende gitarist Jan Hendriks en pianist Ernst Jansz (inderdaad, de helft van Doe Maar) de gevoelens die in de teksten besloten lagen prachtig in hun spel uit te drukken. Een grote verrassing was de laconieke humor waarmee De Groot het programma aan elkaar praatte, met een even stijlvolle als wijze knipoog naar zijn leeftijd en de eindigheid van het bestaan.

Concert Boudewijn de Groot met band. Gezien op maandag 18 juni in de grote zaal van het Parktheater, Eindhoven


Omhoog
Terug