Is er leven na Lennaert Nijgh?

auteur: Jacques Hendriks
geplaatst in: BN de Stem, vrijdag 19 januari 2007

Vrijdag 19 januari 2007 - Is er leven na Lennaert Nijgh?, is de vraag die meteen bovendrijft. Vanaf vandaag ligt 'Lage Landen' in de winkel, de nieuwe Boudewijn de Groot. In november 2002 overleed zijn briljante jeugdvriend, die zulke unieke teksten voor hem schreef.

Het antwoord op bovengestelde vraag werd eigenlijk al gegeven op 'Het Eiland in de Verte', het fenomenabele album van De Groot uit 2003. Teksten van hemzelf, Freek de Jonge en Jan Rot misstonden absoluut niet tussen de parels van Nijgh. Toch is het even wennen als je 'Lage Landen' beluistert. De eerste twee nummers zijn namelijk 'americana', up-tempo-nummers, voorzien van verhalende, licht ironische teksten van De Groot. 'De treinreis' (Freek de Jonge) is al wat kalmer, 'swampy' als Tony Joe White, zwoel als J.J. Cale.

Vervolgens is daar plots toch weer de vertrouwde sfeer van Lennaert Nijgh, die verrijst in 'Het jagen voorbij', het absolute hoogtepunt van deze cd: 'Jij alleen, ik eenzaam, bij het vallen van de nacht, aan het einde van de jacht...'

Het niveau van de rest ('Altijd Samen'!, 'Grijze Dame'!) blijft ongeėvenaard hoog, mede dankzij de doorgewinterde muzikanten, met wie De Groot alweer jaren samenwerkt en teksten van Jack Poels en wijlen Willem Wilmink. De finale bestaat uit twee onvoltooide teksten van Nijgh, door De Groot aangevuld: 'Hogeduin' en het tere 'Sonnet IV'. Waarmee de 'voorraad' van Lennaert nu echt op schijnt te zijn. Maar wat Boudewijn de Groot niet zal beletten ons te blijven verblijden met zijn eigen talenten.

Label: Universal Music/Papa's Music


Omhoog
Terug